Woristin
Forum friend
- Liczba reakcji
- 85
Witam. Na wst?pie napisz? ?e widzia?em na tym forum tylko jeden w?tek dotycz?cy ?wiadomego ?nienia. Zosta? on zamkni?ty ponad p?? roku temu, a uwa?am ?e temat jest ciekawy : )
Ot?? - czym jest ?wiadome ?nienie?
Dodatkowo:
Ze swojej strony mog? poleci? ebooka/ksi??k? traktuj?c? o ?wiadomym ?nieniu (a tak?e stronk? z mojego podpisu, ale ju? nie b?d? reklamowa? : )):
Przeczyta?em j? oko?o p?? roku temu i nie ?a?uj? : )
Osobi?cie ?wiadomych sn?w zbytnio nie trenowa?em, aczkolwiek kilka razy uda?o mi si? je osi?gn?? - nie by?y mo?e w pe?ni ?wiadome, jednak zadecydowa?em w nich o kilku rzeczach i wiedzia?em ?e by?em w ?nie.
A czy Wy mieli?cie jakie? do?wiadczenia z tym zjawiskiem? : )
Ot?? - czym jest ?wiadome ?nienie?
Wikipedia napisał:?wiadomy sen (ang. Lucid Dream, w skr?cie LD) - sen, w kt?rym ?ni?cy zdaje sobie spraw?, ?e ?ni. Dlatego klarowno?? my?lenia, dost?p do wspomnie? z jawy oraz ?wiadomy wp?yw na tre?? snu mog? by? kontrolowane (aczkolwiek na r??ne sposoby - zale?y to od poziomu zaawansowania osoby ?ni?cej). Inne nazwy na ?wiadomy sen to: sen jasny, sen przejrzysty, sen wiedzy.[1]
?wiadome sny mog? by? wykorzystane w zwalczaniu koszmar?w, jako narz?dzie poznania swojej ja?ni albo te? dla rozrywki. W snach, gdzie ?ni?cy posiada odpowiednio wysoki poziom kontroli nad tre?ci? marzenia sennego, mo?na zrealizowa? ka?de swoje pragnienie.
Spontaniczne i chwilowe uzyskanie stanu ?wiadomego snu mo?e nast?pi? bez ?adnych wst?pnych warunk?w, jest jednak zjawiskiem stosunkowo rzadkim. Szacuje si?, ?e 20% populacji do?wiadczy?o przynajmniej raz w ?yciu snu ?wiadomego. Czasem samo czytanie czy rozmowa o tym zjawisku indukuje ?wiadomy sen. Wiele technik medytacyjnych k?ad?cych nacisk na rozw?j wewn?trzny wspomina o mo?liwo?ci utrzymania ?wiadomo?ci tak?e we ?nie.
?wiadomego ?nienia mo?na si? nauczy?. Dzi?ki specjalnym technikom ?ni?ca osoba mo?e zorientowa? si?, i? otaczaj?ca j? rzeczywisto?? jest wyimaginowana. Towarzyszy temu zazwyczaj niezwyk?y szok (niegro?ny), kt?ry przewa?nie prowadzi do ocknienia si? lub tzw. fa?szywego przebudzenia.
Dodatkowo:
Uzyskanie ?wiadomo?ci we ?nie pozwala kontrolowa? bieg wydarze?. Mo?e to s?u?y? do przerwania powtarzaj?cych si? koszmar?w sennych lub zwyk?ej rozrywce - w takim kontrolowanym ?nie mo?na odwiedzi? dalekie miejsce, spotka? kogo? czy sprawdzi? si? w sytuacji trudnej do uzyskania w rzeczywisto?ci - ?piew przed du?? publiczno?ci?, skok ze spadochronem (lub nawet bez), nurkowanie, czy (dosy? popularne) przygody seksualne. - m?wi fragment notki o ?wiadomy ?nieniu zamieszczonej w Wikipedii.
Ze swojej strony mog? poleci? ebooka/ksi??k? traktuj?c? o ?wiadomym ?nieniu (a tak?e stronk? z mojego podpisu, ale ju? nie b?d? reklamowa? : )):
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć link.
Zaloguj or Rejestracja
Przeczyta?em j? oko?o p?? roku temu i nie ?a?uj? : )
Osobi?cie ?wiadomych sn?w zbytnio nie trenowa?em, aczkolwiek kilka razy uda?o mi si? je osi?gn?? - nie by?y mo?e w pe?ni ?wiadome, jednak zadecydowa?em w nich o kilku rzeczach i wiedzia?em ?e by?em w ?nie.
A czy Wy mieli?cie jakie? do?wiadczenia z tym zjawiskiem? : )
Ostatnia edycja: