• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

?wiadome ?nienie.

Status
Zamknięty.

Woristin

Forum friend
Liczba reakcji
85
Witam. Na wst?pie napisz? ?e widzia?em na tym forum tylko jeden w?tek dotycz?cy ?wiadomego ?nienia. Zosta? on zamkni?ty ponad p?? roku temu, a uwa?am ?e temat jest ciekawy : )

Ot?? - czym jest ?wiadome ?nienie?

Wikipedia napisał:
?wiadomy sen (ang. Lucid Dream, w skr?cie LD) - sen, w kt?rym ?ni?cy zdaje sobie spraw?, ?e ?ni. Dlatego klarowno?? my?lenia, dost?p do wspomnie? z jawy oraz ?wiadomy wp?yw na tre?? snu mog? by? kontrolowane (aczkolwiek na r??ne sposoby - zale?y to od poziomu zaawansowania osoby ?ni?cej). Inne nazwy na ?wiadomy sen to: sen jasny, sen przejrzysty, sen wiedzy.[1]

?wiadome sny mog? by? wykorzystane w zwalczaniu koszmar?w, jako narz?dzie poznania swojej ja?ni albo te? dla rozrywki. W snach, gdzie ?ni?cy posiada odpowiednio wysoki poziom kontroli nad tre?ci? marzenia sennego, mo?na zrealizowa? ka?de swoje pragnienie.

Spontaniczne i chwilowe uzyskanie stanu ?wiadomego snu mo?e nast?pi? bez ?adnych wst?pnych warunk?w, jest jednak zjawiskiem stosunkowo rzadkim. Szacuje si?, ?e 20% populacji do?wiadczy?o przynajmniej raz w ?yciu snu ?wiadomego. Czasem samo czytanie czy rozmowa o tym zjawisku indukuje ?wiadomy sen. Wiele technik medytacyjnych k?ad?cych nacisk na rozw?j wewn?trzny wspomina o mo?liwo?ci utrzymania ?wiadomo?ci tak?e we ?nie.

?wiadomego ?nienia mo?na si? nauczy?. Dzi?ki specjalnym technikom ?ni?ca osoba mo?e zorientowa? si?, i? otaczaj?ca j? rzeczywisto?? jest wyimaginowana. Towarzyszy temu zazwyczaj niezwyk?y szok (niegro?ny), kt?ry przewa?nie prowadzi do ocknienia si? lub tzw. fa?szywego przebudzenia.

Dodatkowo:

Uzyskanie ?wiadomo?ci we ?nie pozwala kontrolowa? bieg wydarze?. Mo?e to s?u?y? do przerwania powtarzaj?cych si? koszmar?w sennych lub zwyk?ej rozrywce - w takim kontrolowanym ?nie mo?na odwiedzi? dalekie miejsce, spotka? kogo? czy sprawdzi? si? w sytuacji trudnej do uzyskania w rzeczywisto?ci - ?piew przed du?? publiczno?ci?, skok ze spadochronem (lub nawet bez), nurkowanie, czy (dosy? popularne) przygody seksualne. - m?wi fragment notki o ?wiadomy ?nieniu zamieszczonej w Wikipedii.

Ze swojej strony mog? poleci? ebooka/ksi??k? traktuj?c? o ?wiadomym ?nieniu (a tak?e stronk? z mojego podpisu, ale ju? nie b?d? reklamowa? : )):

Przeczyta?em j? oko?o p?? roku temu i nie ?a?uj? : )

Osobi?cie ?wiadomych sn?w zbytnio nie trenowa?em, aczkolwiek kilka razy uda?o mi si? je osi?gn?? - nie by?y mo?e w pe?ni ?wiadome, jednak zadecydowa?em w nich o kilku rzeczach i wiedzia?em ?e by?em w ?nie.

A czy Wy mieli?cie jakie? do?wiadczenia z tym zjawiskiem? : )

Ostatnia edycja:
Odp: ?wiadome ?nienie.

Nie wiem czy to hack link, czy co? ale nie wydaje mi si?, bo jest z peb.pl (polish: elite board..)
Zach?cam do pobrania tego ebooka, z rapidshare.com

Skan dodam zaraz tylko ?ci?gne :<
# zajmuje ok. 25 mb.
topic:
Fajne, ale czy to przypadkiem nie jest Oobe? To tylko taka moja ma?a sygestia, te? mia?em kiedy? sen ?wiadomy (kontrolowany...), z przygod? seksualn?.. *XDDDDDDDDDDDDD*
Ale bardzo cz?sto mam takie sny, jak np. do szko?y mam na 8,00 i chc? wsta? o godzinie 6,00 bo chce se wej?? na tnet itd; a budze si? o godzinie np. 5:50 czy co? w ko?o..
Polecam przetestowa?.
@edit: solly wely macz, for my 25 post (no 30 =(]
mi?dzy innymi e-book posada: Sound Tracki do relaksacji, Audio-CD z nagraniem, jakby nie chcia?o Ci si? czyta? (chyba...)
Za cytuje fragment, a dok?adniej Wst?p.
Wst?p
Ka?dy cz?owiek ma sny. Jednak wi?kszo?? ludzi uwa?a je za bezwarto?ciowe wytwory pod?wiadomo?ci, najcz??ciej ca?kowicie je ignoruj?c i zapominaj?c. Jest to bardzo z?e podej?cie. Przy odrobinie wysi?ku mo?esz ?ni? ?wiadomie, czyli wiedz?c, ?e prze?ywane zdarzenia s? jedynie wytworem Twojej pod?wiadomo?ci. Dzi?ki temu mo?esz je kontrolowa? i dowolnie zmienia? ich tre??. Jedyn? rzecz?, kt?ra Ci? ogranicza, jest Twoja w?asna wyobra?nia. Szybowanie w przestworzach, walka z demonami czy odwiedzanie niezwyk?ych miejsc - to tylko kilka przyk?ad?w tego, co mo?esz robi?.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Tak, sam czyta?em ten temat i zaciekawi? mnie ;) ludzki umys? mo?e wiele, a my tak ma?o wiemy :O powiem nawet, ?e uda?o mi si? ?wiadomie ?ni?, mia?em wra?enie jak bym nie spa? ca?? noc - ale nieee :P

Powiem tyle wystarczy chcie?, a sam temat jest bardzo interesuj?cy - polecam ka?demu spr?bowa? ?wiadomie ?ni? -raz si? nie uda, drugi raz i dziesi?ty, ale jaka satysfakcja kiedy si? uda? Trzeba to poczu? :d

Nie wiem czy to hack ling, czy co? ale nie wydaje mi si?.
Zach?cam do pobrania tego ebooka, z rapidshare.com

Skan dodam zaraz tylko ?ci?gne :<
topic:
Fajne, ale czy to przypadkiem nie jest Oobe? To tylko taka moja ma?a sygestia, te? mia?em kiedy? sen ?wiadomy (kontrolowany...), z przygod? seksualn?.. *XDDDDDDDDDDDDD*
Ale bardzo cz?sto mam takie sny, jak np. do szko?y mam na 8,00 i chc? wsta? o godzinie 6,00 bo chce se wej?? na tnet itd; a budze si? o godzinie np. 5:50 czy co? w ko?o..
Polecam przetestowa?

A wiesz ?e podawanie takich link?w jest nielegalne? : )

Btw. OOBE to co innego - m?wimy tutaj o ?wiadomym ?nieniu - LD.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Ja r?wnie? czyta?em o tym i mnie wkr?ci?o. Jednym z ?wicze? na LD jest zapisywanie swoich sn?w w dzienniczku. Nie wa?ne o kt?rej wstaniemy trzeba pami?ta? aby zapisa? sen je?li si? go pamieta. Cz?owiek podczas nocy ma 3-4 sny.
Osobi?cie znam osob? kt?ra prowadzi taki dzienniczek i pr?buje nauczy? si? u?ywa? Ld.
Ja zaczynam dopiero, lecz moja pami?? podczas snu zawodzi i bardzo ?adko pami?tam co mi si? ?ni?o.

P.S Wydaje mi si? ?e kiedy? mi si? co? takiego zdarzy?o, ale nie powiem na 100%.
Fajnie ?e powsta? temat o LD

Ja zazwyczaj w?a?nie te? nie pami?tam zbytnio sn?w. Najcz??ciej je zapami?tuj?, gdy co? mi je nagle przerwie - np. kto? mnie obudzi.

Swoj? drog? czyta?em o metodzie, kt?ra polega na tym, aby w odpowiedniej fazie snu si? obudzi?, nast?pnie przez godzin? nie spa?, robi?c co? w stylu czytania ksi??ki, a nast?pnie znowu zasn??.

Pami?tam ?e raz nastawi?em sobie budzik na wczesn? porann? godzin? (aby si? pouczy? historii przez szko??), nast?pnie przez godzin? uczy?em si?, ?eby nast?pnie zasn??. Po obudzeniu pami?ta?em wszystko idealnie. W dodatku to by? jeden z nielicznych moich ?wiadomych sn?w.

#down: Oh noes ; /

Ostatnia edycja:

Szkoda ?e dosta?em bana za tak g?upi, i ma?o warto?ciow poost :< , temat do dupy... radze go wy??czy? :D <'~ xd

Ostatnia edycja:

Dla mnie ten temat jest naprawd? fajny... Lubie sobie poczyta? o takich w?a?nie rzeczach... Woristin to naprawd? si? sprawdza o tym nie spaniu godz a potem zasn??, ja pami?tam te? mia?em co? zrobi? i przez godziny nie spa?em... potem mnie wzi??o i poszed?em spa?, gdy wsta?em wszystko pami?ta?em...

Ma?y refresh, mo?e ?aden mod mnie nie prze?wi?ci za to ^^

@up
Ja! xd

@topic
Tak, jest to niew?tpliwie interesuj?ca sprawa - podobnie do OOBE. Pr?bowa?em wprowadzi? si? w taki stan stosunkowo niedawno, i wiem, ?e to dzia?a.
Je?eli chodzi o sny, to kiedy?, w pewnym momencie sam z siebie (nie wiem jak to zrobi?em, ale wiem, ?e to g?upio zabrzmi) przej??em kontrol? nad swoim snem - kontrolowa?em co si? pojawia, co si? dzieje, z kim rozmawiam, co (18+), i jak b?dzie wygl?da? apokalipsa. Na prawd?, jest (a raczej by?a :|) to fajna sprawa, i warto jest pr?bowa? takich rzeczy ; d

Cz?sto tak jest w okresie dojrzewania xd
Btw. OOBE to co innego - m?wimy tutaj o ?wiadomym ?nieniu - LD.
Ale w sumie obie te rzeczy sprowadzaj? si? do tej samej rzeczy - kontroli nad swoim umys?em i wewn?trznym wyciszeniem. Podobno OOBE dzieje si? nie?wiadomie podczas naszego snu i jest to mimowolne, wi?c s? ze sob? ?ci?le zwi?zane. Przejmuj?c kontrol? nad OOBE, mo?na r?wnie? przej?? kontrol? nad swoimi snami.

Regards
Seylit

Co prawda OOBE i LD s? do?? podobne, ale jednak OOBE jest moim zdaniem du?o bardziej "hard" - ja praktykowa? OOBE si? po prostu boj? ; )

Do?? ciekawy temat. Zdaje mi si?, ?e prze?y?em co? w stylu ?wiadomego snu.

Mniej wi?cej polega?o to na tym, ?e w wi?kszo?ci przypadk?w zapami?tuj? co mi si? ?ni?o. Na poziom zapami?tania niew?tpliwie wp?ywa sam sen (czyt. co Ci si? ?ni). Mo?na powiedzie?, ?e w wielu sytuacjach sen ma posta? planu w kt?rym mo?emy pokaza? punkt - wydarzenie kt?re najcz??ciej zapami?tujemy.

Aby nie wyg?asza? wyk?adu i do tego mo?e dla niekt?rych niezrozumia?ego dodam, ?e mia?em raz co? takiego, ?e akurat ?ni?em. Prawie co si? obudzi?em i w stanie lekkiej trze?wo?ci umys?u pr?bowa?em kontynuowa? sen co poskutkowa?o tym, ?e dalsza cz??? snu by?a jakby zaplanowana.

Mo?na by pisa? o tym dalej.

Pozdrawiam

Nigdy nie do?wiadczy?em (przynajmniej nie pami?tam), abym kontrolowa? (cho? w niewielkim stopniu) sw?j sen. Chcia?bym tego spr?bowa?, bo wydaje si? to by? ciekawe... Mo?liwe, ?e kupi? ksi??k?, do kt?rej poda?e? link.

Ld(?wiadomy sen) jest bezpieczny, natomiast OOBE ju? nie bo jest to w stylu"wychodzenia poza cia?o". Skutkiem mo?e by? m.in. szale?stwo, to radze sobie odpu?ci?, jednak LD gor?co polecam. Warto doda? ?e podczas ld wszystko jest odczuwane kilka razy mocniej, np kiedy? jedna kobieta lata?a we ?nie (jeden z najbardziej porz?danych efekt?w), i na niebie zobaczy?? chmure w kszta?cie penisa-wlecia?a w niego ipoczu?a taki orgazm ?e "wywali?o j?" ze snu.

Zwykle by?o ?e ?eby osi?gn?? ld trzeba prowadzi? sennik, aby nauczyc si? zapami?tywa? sny (codziennie si? co? ?ni 3-4 x dziennie), ale znam metode na pomini?cie tego etapu, krok po kroku:
1.Idziesz spa?
2.Nastawiasz budzik na okolo 3h od pojscia spac (dla tych co maja problemy z sasnieciem okolo 3,5)
3.Budzisz si? i szybko idziesz przemy? twarz wod?
4.K?adziesz, i robisz kotwice (Np. zak?adasz r?ce za siebie, i trzymasz si? za nie, jedna u g?ry druga na dole - wiecie o co chodzi). Chodzi tu o to, ?e mimo nas bol? r?ce, to chce nam si? spa? i jeste?my ?wiadomi b?lu - tym samym w chodzimy stan LD.

?ycz? weso?ych przyg?d :D

Ostatnia edycja:

ale znam metode na pomini?cie tego etapu, krok po kroku:
1.Idziesz spa?
2.Nastawiasz budzik na okolo 3h od pojscia spac (dla tych co maja problemy z sasnieciem okolo 3,5)
3.Budzisz si? i szybko idziesz przemy? twarz wod?
4.K?adziesz, i robisz kotwice (Np. zak?adasz r?ce za siebie, i trzymasz si? za nie, jedna u g?ry druga na dole - wiecie o co chodzi). Chodzi tu o to, ?e mimo nas bol? r?ce, to chce nam si? spa? i jeste?my ?wiadomi b?lu - tym samym w chodzimy stan LD.
?ycz? weso?ych przyg?d :D
Pierdolisz.

@topic
LD to normalka. Czemu ludzie si? dziwi?, ?e co? takiego jest mo?liwe? "Och, rany boskie, o m?j s?odki jezusie, w?a?nie zda?em sobie spraw?, ?e ?ni?em wiedz?c, ?e ?ni?!". Ka?dy przynajmniej raz do?wiadczy? ?wiadomego l?nienia, bo nawet, je?li w du?ej mierze osi?gni?cie w LD wysokiego poziomu zale?y od trening?w, to jednak psychika jest psychik?. Sama do?? cz?sto mam ?wiadome sny i jest zajebi?cie.

@Up, pr?bowa?a?? Nie wiesz...
Jest ma?a szansa ?e ld przyjdzie samo z siebie

Ostatnia edycja:

@Up, pr?bowa?a?? Nie wiesz...
Jest ma?a szansa ?e ld przyjdzie samo z siebie
Oczywi?cie, ?e pr?bowa?am; by?a to jedna z pierwszych porad odno?nie LD, jak? znalaz?am w czelu?ciach internetu ju? ?adnych par? lat temu. I g?wno to za przeproszeniem daje, poza bezsensownym budzeniem si? w ?rodku nocy i durnym chlapaniem wod?.

Je?li potrafisz panowa? nad sob? i swoj? ja?ni? przed snem, to w trakcie nie stanowi to ?adnego problemu. Wystarczy tylko my?le?.

taak a wam dobrze bo wy chocia? macie a ja zapisywa?em sobie w tym dzienniczku te sny (nazbiera?o sie co? 15) i tylko 2dni z rz?du mog?em zapami?ta? sw?j sen... mia?em te? w inne dni ale zawsze sie urywa?:huh: o ?wiadomym ?nieniu nawet nie m?wie :p chcia?bym tego do?wiadczy?... no wiecie... wsadzanie sobie g?owy do lufy od czo?ga a potem boom :rolleyes:

Ja jak przed snem ?wicz? r??ne rzeczy na ?wiadomy sen to w og?le nie pami?tam rano snu i o tym ,?e mia?em mie? ?wiadomy sen przypominam sobie p??niej(np. w szkole) :D.

?wiadomy sen od kiedy si? o nim dowiedzia?em to co jaki? czas ?wicze ale mam go bardzo rzadko. W?a?nie w te najmniej ?wiadome noce :p i cz?sto mam fa?szywe przebudzenie i mam na to wyje^ane

Temat pachnie nie?wie?? ryb?, aczkolwiek zostawi? go otwartego, jestem ciekaw toku dyskusji.

Status
Zamknięty.
Do góry