• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

-Łatwy Zmiana wygl?du Tibii.

Woristin

Forum friend
Liczba reakcji
85
Na pewno kiedy? widzieli?cie inn? sk?rk? Tibii - mo?e u kolegi, mo?e sami mieli?cie. Poni?ej przedstawi? spos?b, jak mo?na pobawi? si? w zmienianie wygl?du Tibii.

A wi?c zaczynamy:

Przed t? ca?? operacj? radz? skopiowa? w jakie? miejsce (np. na pulpit), plik tibia.pic, znajduj?cy si? w katalogu z Tibi?.

1. Pierwsz? rzecz?, jak? potrzebujemy, jest pic editor. ?ci?gn?? go mo?na tu:

2. Po rozpakowaniu skopiuj plik tibia.pic do katalogu z programem.

3. Uruchom program i kliknij na "Browse", po czym wska? na plik tibia.pic.

prd2ab4.jpg

4. Teraz kliknij na "Extract".

prd3fa5.jpg

W katalogu z programem powinien pojawi? si? folder "images", a w nim 8 obrazk?w, o nazwach 000 - 007, z kt?rych najwa?niejsze:

000 - obrazek, kt?ry pojawi si? w menu g??wnym gry. Mo?esz wstawi? zamiast niego co chcesz - ba?gro?y zrobione w paincie, lub zdj?cie twojego ulubionego Ferrari ; )

001 - aby rozwia? w?tpliwo?ci: obrazek nie u?ywany ju? w dzisiejszej Tibii.

003 - tutaj mamy spore pole do popisu - edytujemy r??ne przyciski, oraz t?a.

rd3nb7.jpg

Kszta?tu, czy te? wielko?ci przycisk?w nie da si? zmienia?, jednak mo?emy bez przeszk?d je przemalowywa?.

Pozosta?e pliki mo?na jak najbardziej edytowa?, ale to wy?sza szko?a jazdy, ?e tak powiem ; )

Uwaga! Pliki powinny mie? ten sam rozmiar, jaki mia?y na pocz?tku - np. 640x480.

5. Jak ju? si? pobawili?my tymi obrazkami, czas spakowa? z powrotem te pliki. Odpalamy jeszcze raz edytor, wybieramy w "Browse" nasz plik tibia.pic i klikamy "Compile". W folderze z programem znajduje si? teraz przerobiony przez nas plik tibia.pic. Pozostaje go teraz podmieni? z plikiem o tej samej nazwie, znajduj?cym si? w katalogu z Tibi?.

prd4ct1.jpg

A oto efekt mojej kr?tkiej zabawy z pic edytorem:

tipjavw3.jpg

Program powinien dzia?a? do wielu wersji Tibii.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dobry poradnik je?li kto? dba o estetyczne walory gry MMORPG w kt?rej wcielamy si? w posta? ma?ego piksela. Osobi?cie raczej mi si?, nie przyda, ale bardzo dobrze, ?e chcia?o Ci si? to zrobi?.

//Wcielamy si? w posta? ma?ego pixela? Cz?owieku ty si? dobrze czujesz?
Z kondolencjami //Gummi

To by?a ironia wzi?ta z nonsensopedii - wida?, ?e jej nie zrozumia?e?. Aha o jakie kondolencje chodzi? Nikt mi znajomy nie umar?... //Drexav

Ostatnia edycja:
A ja mam taki problem jak zrobi?em swojego w?asnego klienta to jak chce zmieni? outfit to zamiast kolor?w mam same czarne kwadraciki wie kto? jak to naprawi???

@Woristin Ja robie all dobrze i jak ju? pozmienia?em t?o tego wygl?du i wybior? tibia.pic t? z piceditrorze to mi potem Tibia.Pic wazy 0 kb ;/ i dam j? do folderu z tibi? to wyskakuje ze mi nie wczytuje tibia.pic.

Prosz? o pomoc :)

A ja mam taki problem jak zrobi?em swojego w?asnego klienta to jak chce zmieni? outfit to zamiast kolor?w mam same czarne kwadraciki wie kto? jak to naprawi???

Edytowa?e? klienta, czy tylko tibia.pic?

@Legolas: Chyba wiem, gdzie robisz b??d.

W punkcie pi?tym nie wybieraj przez "Browse" tibii.pic z katalogu z Tibi?, ale t? tibi?.pic, kt?ra skopiowa?e? do katalogu z Pic Edytorem. Dopiero potem podmieniasz ten plik z oryginalnym, w folderze z Tibi?.

@Legolas: Chyba wiem, gdzie robisz b??d.

W punkcie pi?tym nie wybieraj przez "Browse" tibii.pic z katalogu z Tibi?, ale t? tibi?.pic, kt?ra skopiowa?e? do katalogu z Pic Edytorem. Dopiero potem podmieniasz ten plik z oryginalnym, w folderze z Tibi?.

Robi? tak jak napisa?e? wybieram plik z tibi?.pic t? co skopiowa?em do pic Edytora.. i wa?y mi 0 KB :(

?adny poradnik, dobrze ?e tw?j, a nie kolejny plagiat.
Przenosz? : ).

Mam problem....Nie mog? zast?pic tego obrazka z 000 [Help Me]

Wszystko mam dobrze, ale nie wiem co si? dzieje, poniewa? mam ten ca?y tibia.pic przeniesiony do folderu z tibi? i ten plik ma 0 KG niewiem dlaczego!?!
Czy mam "images" te? tam przenie??!?!:mad:

Odpowiada?em na to samo pytanie wcze?niej. Nie, nie przeno? katalogu images.

Jak ju? si? pobawili?my tymi obrazkami, czas spakowa? z powrotem te pliki. Odpalamy jeszcze raz edytor, wybieramy w "Browse" nasz plik tibia.pic[...]

Wybierasz plik tibia.pic ten, kt?ry masz w folderze z Pic Editorem, czy kt?ry masz w folderze z Tibi??

Problem po wci?ni?ciu extract nic i? nie dizeje czemu i jak to naprawic??

Skopiuj plik tibia.pic z katalogu z Tibi? do katalogu z Pic Editorem. Potem w Pic Editorze kliknij na Browse i wybierz ten skopiowany plik. Jak naci?niesz Extract, to w folderze z Pic Editorem pojawi ci si? folder images. W nim s? te obrazki do edycji.

Woristi wez wrzu? swoje sk?rki gotowe nie chce mi sie robi? a moje lipne i tak b?d? ;p

Artysta ze mnie ?aden, ale mo?e si? kiedy? w to pobawi?...

Tymczasem zamieszczam sk?rk?:

- - popularna, czarna sk?rka, z przerobionym obrazkiem

2ag5fsi.jpg

W dodatku chyba wiem, dlaczego w niekt?rych przypadkach, pice u?ytkownik?w maj? 0 KB - wszystkie obrazki w images, powinny mie? taki sam rozmiar, jak w oryginale (np. 000 ma 640x480 pikseli).

Ostatnia edycja:
mam pytanie, zrobi?em tak jak m?wi?e? i ten pic wa?y 1kb ale tibia neichce si? w??czyc dlaczego ??:confused::(
niewiem co jest, ale gdy proboje juz zapisac zmieniony plik pic. to on pisze ze jakis erroe i debugowac cos takiego i daje debuguj no i ten pic ma 0kb ;/ pomozcie prosze

Ostatnia edycja:
Do góry