• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Zagadki

Status
Zamknięty.
buehehe ta :p ostatnio na to nabra?em par? os?b :P

Obs?uga samolotu pasa?erskiego sk?ada si? z trzech os?b: pilota, nawigatora i stewardessy. Nazwiska ich (kolejno?? jak to z dalszej tre?ci wynika jest oboj?tn?) brzmi?: G?ra, Ptak i Wr?bel. Ptak zarabia 2000 z?, G?ra mieszka w Warszawie, a w Aninie - pasa?er o nazwisku stewardessy. Na po?owie drogi mi?dzy Warszaw? i Aninem mieszka stewardessa. Najbli?szy s?siad stewardessy, pasa?er, zarabia prawie dwa razy tyle co stewardessa. Wr?bel przed odlotem wygra? u pilota w warcaby 30 z?otych.

Pytanie: Jak nazywa si? nawigator, je?eli stewardessa zarabia 2 tysi?ce z?otych?

Ostatnia edycja:
Razem

Razem

Kobieta sprzeda?a 1 kota z 3 i 2 psy z 4 ile mia?a ?wi? ?

Obs?uga samolotu pasa?erskiego sk?ada si? z trzech os?b: pilota, nawigatora i stewardessy. Nazwiska ich (kolejno?? jak to z dalszej tre?ci wynika jest oboj?tn?) brzmi?: G?ra, Ptak i Wr?bel. Ptak zarabia 2000 z?, G?ra mieszka w Warszawie, a w Aninie - pasa?er o nazwisku stewardessy. Na po?owie drogi mi?dzy Warszaw? i Aninem mieszka stewardessa. Najbli?szy s?siad stewardessy, pasa?er, zarabia prawie dwa razy tyle co stewardessa. Wr?bel przed odlotem wygra? u pilota w warcaby 30 z?otych.

Pytanie: Jak nazywa si? nawigator, je?eli stewardessa zarabia 2 tysi?ce z?otych?

wydaje mi si? ?e to wr?bel bo ptak to stewardesa a wr?bel wygra? u pilota w warcaby czyli pilot to nie wr?bel, a np. informacja o s?siedzie kt?ry zarabia prawie 2 razy tyle co stewardesa jest po to aby kto? pomy?la? ?e mo?e tam jest odpowied? ,a pilot to g?ra

zgad?em??

Ja mam bardzo proste pytanie :>
Gdzie by? Moj?esz gdy nie bylo swiatla ?

@down Nie to nie to :P

@edit Moze zadam inaczej pytanie
Gdzie by? Moj?esz gdy zgaslo mu swiatlo?

Ostatnia edycja:
Spo?r?d uczni?w w klasie:

50% ma czarne w?osy,
25% ma blond w?osy,
33% to dziewczynki,
67% to ch?opcy.

a) Wszyscy uczniowie o w?osach blond to ch?opcy.
b) Niekt?rzy ch?opcy maj? czarne w?osy.
c) Niekt?rzy uczniowie o w?osach blond to dziewczynki.
d) Zar?wno ch?opcy, jak i dziewczynki maj? czarne w?osy.

Pytanie: Kt?re z nast?puj?cych zda? jest na pewno prawdziwe?

Pozdro :)

@up

wydaje mi si? ?e odp. b jest prawid?owa czego bo czarne wlosy 50% a ch?opcy 67% wi?c kt?ry? musi mie? czarne w?osy

W sklepie Cz?owiek kupi? w sklepie 4 towary. Zauwa?y?, ?e kasjer zamiast doda? ich ceny do siebie pomno?y? je i wysz?o mu 7,11 z?. Gdy zwr?ci? uwag? kasjerowi, ?e ceny artyku??w nale?y doda? kasjer doda? do siebie ceny towar?w i zn?w wysz?o mu 7,11 z?. Ile kosztowa?y poszczeg?lne produkty?

By? mo?e to co napisa?a Andzia jest banalne ale nie potrafi? tego rozwi?za? chocia? zabra?em si? za to i pr?bowa?em wiele razy. Niestety zmuszony by?em poszuka? na necie. Znalaz?em odpowiedzi ale nie pomog?y mi one w napisaniu r?wnania. Jak kto? potrafi to rozpisa? to niech napisze w temacie, bo wkur... zy?a mnie ta zagadka. xD

Teraz ja. Tylko ta zagadka wygl?da lepiej jak si? j? opowiada.

Prowadzisz autobus w kt?rym jest 30 os?b. Na 1 przystanku wsiad?o 5 i wysia?o 4. Na drugim nikt nie wsiad? wysiad?o 9 os?b. Na 3 wsiad?o 2 osoby a 3 opu?ci?y autokar. A na ostatnim 5 przystanku wysz?a 1 osoba. Jak nazywa si? kierowca?

M?yny

M?yny

Zagadki:
a)S? 2 m?yny jeden na pr?d drugi na wiatr kt?ry pierwszy zmieli m?ke??
b)S? 2 krany z jednego leci woda -15 stopni censjusza a z drugiej +15.
Woda wpada do jednego naczynia jaka panuje temperatura w naczyniu ??

up co? mi nie pasuje w zagadce b woda nie mo?e mie? -15 stopni
ale je?eli lacia?y r?wno i naczynie by?o pe?ne to 0 stopni

Ostatnia edycja:
Nie wiem czy bylo nie chce mi sie czytac az tylu stron ale jest fajna
Na parkingu stoi autobus.

W autobusie siedzi 7 dzieci.

Ka?de dziecko ma 7 plecak?w.

W ka?dym plecaku jest 7 du?ych kot?w.

Ka?dy du?y kot ma 7 ma?ych kot?w.

Ka?dy kot ma 4 nogi.

PYTANIE:
Ile n?g znajduje sie w autobusie?

Troch? tego by?o... i chocia? zaczyna?em bez kalkulatora to sko?czy?em z kalkulatorem xD

7 dzieci = 14 n?g
7 dzieci x 7 plecak?w = 49 plecak?w
49 plecak?w x 7 du?ych kot?w = 349 du?ych kot?w, co daje 1372 ?apy
349 du?ych kot?w x 7 ma?ych kot?w = 2443 ma?ych kot?w = 9772 ?apy

14 n?g dzieci + 1372 ?apy duzych kot?w + 9772 ?apy ma?ych kot?w daj? w sumie 11158 koniczyn.
Proponuj? wybudowa? schronisko. Chocia? nie! Wiem gdzie oni jad? tym autobusem z tyloma plecakami wype?nionymi kotami. Chc? je wywie?? do lasu/utopi?. :-(

Jasiu jedzie rowerkiem przez ulice i m?wi lowelku jed? lowelku st?j, starsza pani podchodzi do jasia i m?wi taki du?y ch?opiec a nie umie powiedzie? R. . .
Co odpowiedzia? jasiu???

PS. To jest kawa? :P ale ci co go nie znaj? niech pomy?l?

Status
Zamknięty.
Do góry