Odp: Nowy Norah (norah.pl) 5 grudnia 2009
Odp: Nowy Norah (norah.pl) 5 grudnia 2009
Uwaga moderatorzy nie zwracajcie prosze uwagi na double post ale ten wywiad jest niezwykle wazny i musialem odswiezyc ten temat.
Za nie warna dziekuje
@WYWIAD
ja
Witam.
Moze na poczatek sie przedstawisz? Ile masz lat? Skad jestes oraz jak sie nazywasz?
tholiam
Czeee?? ;P Rodzice nazwali mnie Adrian. Od pi?ciu dni mam 18 lat
Jestem z Cz?stochowy.
ja
Ok rozumiem ze mozemy juz zaczynac prawda?
tholiam
Tak.
ja
Wiec kiedy wpadles na pomysl na zrobienie Norahu?
Jakie byly poczatki oraz jakie napotkales na swojej drodze problemy?
tholiam
Pomys? na zrobienie prywatnego serwera Tibii mia?em ju? trzy lata temu. Oczywi?cie nie od pocz?tku mog?em sobie pozwoli? na za?o?enie takowego serwera. Przeszkod? by? wiek oraz do?wiadczenie. Pierwsze dwa lata mojej przygody z serwerami to zdobywanie wiedzy w team Altaron.Pl oraz nauka samodzielnie na w?asne potrzeby. Dzie?, w kt?rym postanowi?em za?o?y? Norah pami?tam bardzo dobrze, by? to 25 stycznia tego roku. Wtedy znudzony ci?g?ym zdobywanie poziom?w postanowi?em uruchomi? sobie serwera pod now? wersj? i si? zabawi?, przy okazji zapyta?em kumpla czyby m?g? sprawdzi? czy si? po??czy z moim komputerem. Okaza?o si?, ?e wreszcie operator za?o?y? mi zewn?trzne IP. Porzuci?em wszystkie dotychczasowe prace i zaj??em si? tworzeniem Norahu 
ja
Z kim pracowales i czy praca ta stwarzala ci przyjemnosc?
tholiam
Team Altaron tworzy?y g??wnie osoby, kt?re by?y r?wnie? adminami Tibia.Pl oraz bardzo szybko rozwijaj?cego si? serwisu Hunted.Pl, byli to Hegemmon - kierownik projektu, Scobel, Optymistic, Pregusia, Slythia, Qubanczyk oraz bracia Bim - tw?rcy TibiaLab. W Altaronie sp?dzi?em oko?o p??tora roku jako mapper. Mieli?my wielkie ambicje i plany, niestety zapa? niekt?rych os?b wypali? si?. S?dz?, ?e to wina ma?ej aktywno?ci szefa projektu. Dla mnie by?a to ogromna przyjemno??, du?o dla mnie znaczy?a praca przy tym serwerze. Niestety po dzi? dzie? serwer nie ruszy?.
ja
Gdy postawiles juz na serwerze dedykowanym Norah
nie bales sie ze nie wypali i kasa pojdzie w bloto?
tholiam
Norah ruszy? w dobrych czasach, gdy w firmie OVH mo?na by?o wykupi? serwer nawet na jeden miesi?c, nie by? to wielki nak?ad finansowy. Nigdy si? nie ba?em, ?e co? strac?. Moim zdaniem je?li czego? nie spr?buje to na pewno tego nie zyskam.
ja
Jakie osoby pomagaly ci przy Norahu?
tholiam
Pocz?tkowo mia?em tworzy? serwer razem z koleg?. Jego pomys?y jak na mo?liwo?ci Tibii by?y kosmiczne i nie do zrealizowania. Druga sprawa to jego lenistwo ;P Wi?c w pewnym momencie kumpel w og?le zapomnia?, ?e jest co? takiego jak Norah. W p??niejszym okresie pomagali mi Knights, Xeo oraz Dark Assassin, kt?ry wymy?li? razem z Knightsem Gravedigger Quest. Obecnie w team jest Genius i pomaga mi robi? misje. W pi?tek oka?e si? czy do dru?yny do??czy kolejna osoba, kt?ra mia?aby si? zajmowa? map?. W obecnej chwili jest przez nas sprawdzany
Do pi?tku ma czas na zrobienie mapy d?ungli.
ja
Byles popularny poniewaz twoje miasto wygralo konkurs na otserv~. Chodzi mi tu o twoje miasto "Snowhill,, Ile zajela ci praca nad nim?
tholiam
Heheh, na pewno du?ej popularno?ci ten konkurs mi nie przyprawi?. Mape Snowhill robi?em oko?o 3 dni, z czego dwa dni to oko?o 14 godzin przed komputerem (pada?o).
ja
Jakie miales zyski co do sms shopu? Wiem ze nie raz bylo zeby oplacic serwer a czasami poprostu musiales dokladac. Prawda?
tholiam
R??nie to bywa?o, dzi?ki serwerowi mog?em sobie pozwoli? na dobr? zabaw? w wakacje. Dok?adanie do serwera to g??wnie ostatnie dwa miesi?ce przed zamkni?ciem serwera.
ja
W wakacje przez dlugi czas nie zajmowales sie norahem poniewaz miales inne sprawy na glowie tak wiec wytlumacz czym sie tak dobrze bawiles
tholiam
Ot?? zajmowa?em si? pakowaniem linek i ci?gien samochodowych do torebek foliowych
Tak min?? pierwszy miesi?c przerwy wakacyjnej. P??niej wyjecha?em nad morze, to w?a?nie wtedy mieli?my problemy ze stabilno?ci? serwera. Na pocz?tku sierpnia wyjecha?em na wie?, gdzie zajmowa?em si? prac? nad kolejnym update, czasem te? odpoczywa?em 
ja
Teraz rzecz ktora nurtuje wielu graczy norahu w tym i mnie. Dlaczego postanowiles z noraha zrobic non pvp?
Duzo osob mysli sobie "Co za Fail'' wiec wyjasnij dlaczego wybrales non pvp?
tholiam
To wina moich do?wiadcze? ?yciowych z gry na innych serwerach. Na ka?dym z nich by?em ?wiadkiem jak jedna gildia "zajmuje si?" ca?ym serwerem, wystarczy?o przekroczy? granice ochrony, a kilku cz?onk?w gildii odwiedza?o Ci? na expowisku.
Po za?o?eniu Norahu powsta?a grupka pi?ciu kumpli, kt?rzy zabijali ka?dego na serwerze. Przez nich grywalno?? spad?a, wtedy stwierdzi?em, ?e nie ma co trzyma? ?wiata PvP dla kilku, po drugie serwer?w non by?o bardzo ma?o w tamtym czasie.
ja
Tak wiec czemu popelniasz ten sam blad w kolejnej edycji? Rozumiem optional pvp = war guild ale duzo osob bedzie wchodzilo na resp... wyzywalo... trapowalo jak juz wiadomo 2 gildie rzadace poprzednim norahem chcialo zapewnic pokoj i bezpieczenstwo
tholiam
Dlatego nie chc?, ?eby ktokolwiek pilnowa? porz?dku, a nie dwie gildie, kt?ra s? mi obce. Regulamin jest jeden, a takie gildie z pewno?ci? ustanowi?o by sw?j, typu p?acisz - grasz, nie p?acisz - nie grasz. Norah jest serwerem non-pvp i takim zostanie. Przy wi?kszym nag?o?nieniu medialnym m?g?bym sobie pozwoli? na PvP, lecz przy tysi?cu graczy, musz? dba? o ka?dego.
ja
Wybacz ze cie ciagle o to pytam ale to goracy temat.
Skoro zapewniaja bezpieczenstwo nie uwazasz ze nie mozesz dac im szansy? Gildie prowadza dobra polityke z innymi graczami oraz maja dobrych liderow
tholiam
Nie mog? po miesi?cu zmieni? typu serwera na inny bo gildia, kt?ra mia?a rz?dzi? przesta?a gra?. Jedynie komu mog? ufa? to sobie. Nikt inny nie jest w stanie zapewni? mi, ?e na serwerze b?dzie mi?o i przyjemnie 
ja
Gdy zamierzano zrobic 2 swiat miales zrobic system tolerancji lvli... czy nie uwazasz ze juz lepiej wogule bylo nie robic servera?
Dobrze ze system nie zadzialal.
Wedlug wielu osob gdybys postawil PVP wiecel ludzi by gralo oraz bylby lepszy klimat... Chec zawladniecia gildii serwerem wiec czy nie czujesz sie zle po tym gdy norah upadl?
tholiam
System tolerancji by?yby ?wietny, niestety scrypt by? stary i nie zadzia?a?. By? mo?e Norah jest Non-PvP bo zawsze gra?em na tego typu serwerach
Klimat tworzy mapa i misje, a nie to ?e podejdzie typek z 400 poziomem i z?o?y na par? hit?w 50 poziomowca, kt?ry straci ambicj? i przestanie gra?.
ja
Przeciez takie servery jak melania oraz mirrodin utrzymywaly sie przedlugo bo bylo pvp...
Rozumiem inni gracze ale tutaj powinienes dac graczom wolna reke... Chcialbys zeby ludzie nie pisali na forah jak to im zle ze ktos ich trapuje... wtedy zglaszaja sie do gildii i po problemie
Nikt by nie skladal 400 poziomem 50 poziomowca bo szkoda by bylo fragow na takiego mial by spore problemy
tholiam
Melania to RL Map w dodatku High Rate. Norah to w?asna mapa gdzie liczy si? co? wi?cej ni? tylko miecz i full eq. Melania jest stworzona do fragowania. Na moim serwerze stawiam na misje i zwiedzanie ka?dego zakamarka.
W takim razie dlaczego przeszkadza?y Wam fragi 96h? Nie s?dz? ?eby? ka?dego dnia spotyka? kogo?, kogo musia?e? zabi?.
ja
Bo przy malej ilosci ludzi stawiasz 2 servery juz nie lepiej 1 pvp z fragami 48 h? to naprawde duzo
tholiam
Nie zmieni? swojego zdania, du?o o tym my?la?em i jestem pewny, ?e Optional-PvP to dobry wyb?r.
ja
Dobrze skoro tak sie upierasz to ok
Czy w nastepnej odslonie Norah Worldu bedzie dostepna arena? Taka jak na svargrond? Duzo ludzi czeka by zrobic upragnione 3 pucharki
tholiam
Tak, b?dzie. W pierwszej wersji Norahu zabrak?o tego questu bo system by? od pocz?tku ?le zainstalowany ;P
ja
Jaki wedlug ciebie byl najbardziej nie trafiony update?
Wedlug sporej ilosci graczy byl to update z domkami ktory doszczednie skopal Norah
tholiam
Do tej pory nie wiem czemu si? skopa?y te domki. Przez to zdarzenie postanowi?em, ?e nigdy wi?cej nie za?o?? ju? drugiego ?wiata.
Dla mnie osobi?cie nie trafiony update to ten z nowymi przedmiotami - by?a ich masa, duzo czasu mi to zaj??o, a i tak wszystkiego nie wykorzysta?em. Przez te itemy Norah musia? zosta? zamkni?ty. Bo nie da?o si? zrobi? aktualizacji z 8.4 na 8.5 a by?o to konieczne do naprawy domk?w.
ja
Jakimi nowosciami masz zamiar zaskoczyc nasz w nowej edycji?
tholiam
Misje, misje i jeszcze raz misje. Je?li ?ycie codzienne pozwoli to ka?dy outfit b?dzie mia? swoj? w?asn? misj?. Dodatkowo powstaj? odr?bne misje, m.in. aby m?c lata? dywanami. Druga sprawa to Rookgaard, ju? ka?demu dobrze znany, teoretycznie przej?cie wyspy nowicjuszy ma zajmowa? oko?o godziny i opiera? si? nie tylko na expieniu, ale te? na wykonaniu paru misji. Mapa Mainlandu r?wnie? zostanie zaktualizowana i wzbogacona o expowiska VIP.
ja
Na poczatek duzo osob dojdzie wiec nie uwazasz zeby podwoic szybkosc spawnu?
tholiam
Tak my?la?em o tym. Pami?tam jak to ci??ko by?o przej?? Rookgaard gdy CipSoft otwiera? Unitere. Wi?c na Norahu albo b?dzie podniesiony mno?nik lub powi?kszony respawn.
ja
Dobra wiec konczymy oraz klasyczne szybkie pytania :=)
Norah?
tholiam
Rozrywka.
ja
Deska?
tholiam
?elazko.
ja
Real Tibia?
tholiam
Candia.
ja
Nowe Itemy?
tholiam
?al.
ja
Arms Of Destructions & Loyalty?
tholiam
Mili gracze Norahu.
ja
Bardzo dziekuje ci za oddanie mi tych cennych PARU minut wywiad pojawi sie dzis na Tnet w temacie Norahu
Dziekuje... Pozdrawiam serdecznie
Czekamy do 5 grudnia

Zegnam
~Mystic Shinshu~
tholiam
Dzi?kuj?. Pozdrawiam wszystkich fan?w Norahu, czekam na Was 5 grudnia w depo Pont Vanis