• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 27 Paź 2025:
    Idyllia (Optional PvP) Hostera (Open PvP) us_logo Dracobra (Open PvP)

-Windows Vista zmiana systemu z vista na xp

Status
Zamknięty.

Zeksio

Senior User
Witam​

Mam pewien problem, mam windows vista i chce zainstalowac windows xp ale sie nie da poniewaz nie wykrywa dysku a w biosie nie ma opcji wylaczenia SCPI.Ktos wie o co w tym chodzi?

pozdrawiam​

Our partners and their custom servers:

Odp: zmiana systemu z vista na xp

Chcia?bym Ci pom?c, ale nie za bardzo wiem o co chodzi i mi si? nie chce, wi?c odsy?am Ci? pod ten adres:

Wci?nij podpunkt "3. Instrukcja instalowania systemu: Windows XP".
W jakich? spos?b powinno to Ci pom?c.
Masz tam r?wnie? wszystko o biosie, opcjach, jak zmienia? ustawienia etc.

Ty chcesz usun?? ca?kowicie system viste i zainstalowa? sobie xpeka czy chodzi Ci, aby by?y 2 systemy?
Je?eli chcesz zainstalowa? nowy system to jest bardzo ?atwo. Mo?esz poprzez p?ytk?, czyli do stacji dysk?w wk?adasz, instalujesz lub poprzez biosa.
Wszystko znajdziesz na googlach, trudne to nie jest na pewno.

Ty chcesz usun?? ca?kowicie system viste i zainstalowa? sobie xpeka czy chodzi Ci, aby by?y 2 systemy?
Je?eli chcesz zainstalowa? nowy system to jest bardzo ?atwo. Mo?esz poprzez p?ytk?, czyli do stacji dysk?w wk?adasz, instalujesz lub poprzez biosa.
Wszystko znajdziesz na googlach, trudne to nie jest na pewno.

chce usunac viste i miec xp ale nie da sie zainstalowac wkladam plyte z xp ale cos wyskakuje blad ze nie wykrywa dysku a w biosie nie ma jakies tam opcji i nie mozna zainstalowac

Advanced > IDE Configuration > SATA Optimization Mode ustawiamy: Compatible np tej opcji nie mam w biosie., wgl ten bios jakis lewy nic nie mozna zrobic.

Ostatnia edycja:

Domy?lam si?, ?e chodzi?o Ci o ACPI a nie SCPI. To nie ma nic do rzeczy gdy? Win XP obs?uguje ten interface zarz?dzania energi?. Je?li nie wykrywa Ci dysk?w przy instalacji strzela?bym, ?e masz dysk SATA, do kt?rego XP nie ma standardowo sterownik?w. Polecam wy??czy? w biosie opcje IDE/SATA RAID na czas instalacji a nast?pnie wgra? odpowiednie sterowniki.

Ewentualnie mo?esz stworzy? w?asn? bootowaln? p?yt? ze sterownikami w programie nLite.

Domy?lam si?, ?e chodzi?o Ci o ACPI a nie SCPI. To nie ma nic do rzeczy gdy? Win XP obs?uguje ten interface zarz?dzania energi?. Je?li nie wykrywa Ci dysk?w przy instalacji strzela?bym, ?e masz dysk SATA, do kt?rego XP nie ma standardowo sterownik?w. Polecam wy??czy? w biosie opcje IDE/SATA RAID na czas instalacji a nast?pnie wgra? odpowiednie sterowniki.

Ewentualnie mo?esz stworzy? w?asn? bootowaln? p?yt? ze sterownikami w programie nLite.

problem w tym ze w tym gownianym biosie nawet nie ma takich opcji ktore Ty wymieniles... mozna jakos zaaktualizowac biosa albo wgrac nowego czy cos?

Da si? wgra?, ale jest to ryzykowne przedsi?wzi?cie. Je?li wy??cz? Ci pr?d lub co? si? zawiesi to niezb?dna b?dzie zmiana p?yty g??wnej. Je?li chcesz mo?esz wypisa? wszystkie opcje dost?pne w biosie a ja powiem Ci jak zmieni? ustawienia ?eby? m?g? reinstalowa? system.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry Bottom