• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

[Szacho] Threard

Status
Zamknięty.

Szacho

Advanced User
Liczba reakcji
25
Witam !

Do tej pory mapy edytowa?em g??wnie/tylko w wersji 7.6.
Dzisiaj jednak z nud?w postanowi?em ''pobawi?'' si? wersj? 8.5, a konkretnie stworzy? jak?? ciekaw? miejsc?wk?.
Zacz??em od ?atwiutkiej miejsc?wki, kt?ra (mam tak? nadziej?) pomorze mi wygra? kilka pojedynk?w, dosta? si? na mappera jakiego? OTSa w wersji 8.5, czy te? (kto wie) wygra? najbli?szy konkurs mapperski.

Temat mojej pierwszej pracy to: Bazar (nie tibijski tylko realistyczny)

Screen nr. 1:
starozytnybazar85powier.png

Screen nr. 2:
starozytnybazar85pietro.png

Prosz? o komentowanie mojej pracy (szczere komentarze) ! Wkr?tce b?dzie wi?cej prac !

Pozdrawiam, szacho.

Odp: Szacho's Gallery !

Je?li kto? lubi kwadraty do co? dla niego ......
postaraj si? ch?opie i kombinuj to b?dziesz jakim? mapperem bo to mi przypomina zabawe na komputerze 5 letniego dzieciaka ..... 1/10

Baaardzo s?abe, kwadratowe, bez pomys?u. Praca na 5min. Czytaj tutki zanim co? zrobisz o_O. Chcia?e? szczere ocenki to je masz ;p.

Jestem wyrozumia?y dla pocz?tkuj?cych mapper?w wi?c.
3/10

Postaraj sie robi? miej kwadratowe ?eczy.

Wi?c zacznijmy od wy??czenia cienia (W RME klawisz Q). Pomaga on przy pracy na wy?szych pi?trach, ale psuje estetyk? screen?w. Druga sprawa to kwadraty... Mo?na by tak wymienia? zaczynaj?c na wy?ej wymienionym shade, a ko?cz?c na s?abych i nierealistycznych ozdobach. Reasumuj?c, potrzebujesz praktyki ; )

Jak ju? wy?ej koledzy napisali.. troch? to kwadratowe.
Nie potrzebnie robi?e? r??ne dachy, fajnie by by wygl?da?y w jednym odcieniu, a tak to si? troch? miesza. No ale wiadomo, dopiero zaczynasz. Nie r?b jaki? stragan?w itp. tylko zr?b jakie? bagna, troch? natury.
Og?lna ocena 5/10.

Praca taka niezbyt fajna. To, ?e tematem jest bazar wcale nie oznacza, ?e wszystko musi by? kwadratowe. Nie wiem co robi? kryszta?y ko?o bazar?w, nie wnikam w to, ale wydaje mi si?, ?e nie powinno si? to tam znajdowa?. To samo drzewo z takiego pod?o?a, po prostu nie ma prawa wyrosn??. Sam bazar nie wygl?da za dobrze, ale gdyby? doda? to do miasta, mo?e w ?rodku miasta wygl?da?o by to lepiej. Og?lnie musisz troch? jeszcze popracowa?.

Dzi?ki za szczere ocenki :) Komentowa? !

Jestem wyrozumia?y dla pocz?tkuj?cych mapper?w wi?c.
3/10
Postaraj sie robi? miej kwadratowe ?eczy.
Nie ?eczy, tylko rzeczy...
@Topic
Og?lnie jest ?adnie, ale jak si? przyjrze?, to troch? za du?o tych pierdo?ek na ziemi. to wygl?da strasznie nienaturalnie. Gdyby? zrobi? jak?? traw?, lub co?, ?eby to wygl?da?o realniej, to mo?e by nawet by?o fajnie. Og?lnie stragany s? OK, tylko te dachy powinny by? jednolite. No i koledzy up maj? racj?, troch? to wszystko zbyt kwadratowe. Ale ja nie umiem by? okrutna, wi?c za og?ln? prac? daj? 5,5/10, bo dopiero zaczynasz, to i tak jest dobrze. :)

Do tej pory mapy edytowa?em g??wnie/tylko w wersji 7.6.
Dzisiaj jednak z nud?w postanowi?em ''pobawi?'' si? wersj? 8.5, a konkretnie stworzy? jak?? ciekaw? miejsc?wk?.
Zacz??em od ?atwiutkiej miejsc?wki, kt?ra (mam tak? nadziej?) pomorze mi wygra? kilka pojedynk?w, dosta? si? na mappera jakiego? OTSa w wersji 8.5, czy te? (kto wie) wygra? najbli?szy konkurs mapperski.

Temat mojej pierwszej pracy to: Bazar (nie tibijski tylko realistyczny)
Prosz? o komentowanie mojej pracy (szczere komentarze) ! Wkr?tce b?dzie wi?cej prac !
Pozdrawiam, szacho.

Hejho?.

No dobrze, to mo?e i ja powiem co nieco. Tak wi?c, pierwsz? rzecz? jaka rzuca si? w oczy jest kwadratowe wykonanie stoisk. Wiem, wi?kszo??/wszyscy powy?ej m?wi? to samo, ale jest to kwestia, kt?ra od pocz?tku dyskwalifikuje map?.
Wszystkie ?mieci znajduj? si? na centrum placyku, prawie u?o?one w lini? - w rzeczywisto?ci nigdy nie mia?oby to miejsca. Nie pasuj? mi kryszta?y (s? zbyt drogocenne, ?eby wala? si? po rynku), pie? drzewa (powinno by? doko?czone) i brak realistyczno?ci.
(nie tibijski tylko realistyczny)
Niestety, ale jest wiele b??d?w, je?eli bazar mia? by? odwzorowaniem prawdziwego. Nie chc? krytykowa? i nie robi? tego w tym zamy?le - rzeczy wypisane poni?ej s? po prostu czym?, czego poprawienie pozwoli Ci polepszy? nieco swoje umiej?tno?ci mapperskie:
  • Stalagmity nie maj? miejsca na prawdziwym bazarze
  • W rzeczywisto?ci nie ma takich gigantycznych grzyb?w, a zw?aszcza w takim miejscu jak bazar. Gniazda ani wielkie ska?y nie powinny mie? tam miejsca!
  • Bazar zazwyczaj ma zmienne pod?o?e - chodzi mi o p?ytki chodnikowe, czasami kamienie itd. Same br?zowe p?ytki nie nadaj? si? to tego.
  • Kupcy musz? mie? gdzie sk?adowa? swoje towary (radz? dorobi? skrzynki, lub tym podobne rzeczy)
  • Brakuje mi natury - trawa wyro?nie praktyczniew wsz?dzie, wi?c wed?ug mnie, w losowych miejscach mo?esz da? drobniejsze k?pki trawy; powinno by? wi?cej pojedy?czych, ma?ych kamieni (ale bez przesady)
  • Dolne stoisko najbardziej wysuni?te na prawo ma ?le ustawion? plandek? os?aniaj?c? przed deszczem. Powinna by? ona skierowana w stron? lady.

To tyle je?eli chodzi o mnie. Podoba mi si? jednak ciekawy pomys? wstawienia prawdziwego bazaru w realia Tibijskie. Nie ogl?daj si? na niekt?re debilnie krytyczne komentarze niekt?rych poprzednik?w - bnij ca?y czas na prz?d, a do czego? dojdziesz ; )

czy te? (kto wie) wygra? najbli?szy konkurs mapperski
Przykro mi - fina? jest zarezerwowany dla mnie i Vraela : D

Regards
Seylit

@up
Wielkie thx za s?owa otuchy :).
Przykro mi - fina? jest zarezerwowany dla mnie i Vraela : D
W takim razie jeste? moim faworytem :).
Jeszcze raz dzi?kuj? i pozdrawiam, szacho.

P.S. Jutro wstawi? kolejne prace !

Haha..:> bardzo zabawne takie cos ja robie w 1minute widac ze rme. nic nie jest tutaj sk?plikowane ch?opie we? postaraj si? uzy? swojej wyobrazni zdeczka.. ;)

Tak jak obieca?em, dzisiaj wstawiam kolejn? prac?, a temat to:
Bagna

Screen nr. 1:
bagna185.png

Screen nr. 2:
bagna285.png

Screen nr. 3:
bagna385.png

Czekam na wasze komentarze i oceny.
Pozdrawiam, szacho.

S?abe, bardzo s?abe. Autoborder w RME. Bez k?pek traw, kamyczk?w i jakiegokolwiek pomys?u. Po prawej stronie jest niedoko?czone, z?amane drzewo. Og?lnie praca nie jest lepsza od pierwszej.

Popracuj nad dodatkami i natur?. Na szcz??cie poprawi?e? ju? par? b??d?w, jak np. w??czony shade ; )

Hm, rozumiem ?e to pocz?tki cho? my?la?em, ?e zobacz? tu co? ciekawszego, gdy? robi?e? taki szum ?eby ktokolwiek skomentowa? Ci t? galeri?.
Signed _/

Ostatnia edycja:

Nie podoba mi si? jak dla mnie 1/10 (1 za starania)
Brak strz?pek trawy, kamyczk?w itp.

Hm, rozumiem ?e to pocz?tki cho? my?la?em, ?e zobacz? tu co? ciekawszego, gdy? robi?e? taki szum ?eby ktokolwiek skomentowa? Ci t? galeri?.

Na niekt?rych pracach wida? klimacik, cho? jednak nie do ko?ca, og?lnie takie sobie jak na pocz?tek, ma?o p?ki co tych prac, mo?e zmierz si? z kim? w pojedynku, troch? do?wiadczenia Ci wpadnie, a przy okazji dobra zabawa. ; )

@up
W?a?nie my?la?em o jakim? pojedynku, ale najpierw chc? troch? po?wiczy? by nie dosta? do zera :)

Mapy s? s?abe, ale gdy to twoje pocz?tki nie jest ?le pami?tam gdy zrobi?em swoj? pierwsz? prac? to by?o znacznie gorzej. My?l?, ?e nie sko?czysz mappowa? gdy? u?ytkownicy daj? Ci tak? a nie inn? opinie za prac?. Wierz mi masz dobre pocz?tki zacznij coraz wi?cej mappowa?, a na pewno zadzia?a z czasem twoje prac? b?d? lepsze, a? najlepsze xD.
:p

@up
Wielkie THX za takie komplementy i s?owa otuchy :)
Na pewno nie sko?cz? mappowa? szybko, gdy? kr?ci mnie to troszke. :)

P.S. Jutro po szkole zrobi? nast?pn? prac? i wstawi? j? tutaj !

No tak pocz?tki [bla bla bla] ...trudne. [Bla bla bla] [Bla bla]

Nic specjalnego, du?o kwadrat?w. Brakuje szczeg???w w wielu miejscach no i panuje og?lne 'spustoszenie'. No ale jeste? w tym nowy [bla bla bla].
?wicz chopie. ;-o

Status
Zamknięty.
Do góry