• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

sorcer

Status
Zamknięty.

tibiarl

Active User
Liczba reakcji
1
witam, mam takie pytanie bo zaczynam gr? sorkiem i pytanie jest takie:
czy sork wychodzi na + z kas?, ?e np. ide na exp wyda?em 5k na poty a odrabiam 5k i do tego mam 2k zysku, oczywi?cie musi to by? tak ?e na danym lvl ???

Odp: sorcer

Zalezy oczywiscie od tego, na jaki resp sie wybierasz i jak grasz sorcem. Jesli potrafisz odpowiednio unikac mobow, uzywac spellow kiedy trzeba, rzucic wallem w razie potrzeby i nie wastujesz potow strzelajac z manozernych czarow w raty, to da sie zarobic. Wiadomo, ze im wiekszy lvl, tym latwiej, bo mozesz wybrac odpowiedni resp, gdzie masz zarowno exp i kase, dodatkowo mozesz smigac na hunty z kims i zarobic.

Przykladowo w pozniejszych fazach gry masz respy takie jak water elementale, hellspawny, hydry, souleatery, nightstalkery, ancienty, dle, tomby. Teraz jest duzo latwiej o zarobek i gre, tibia stala sie duzo latwiejsza, wiec jesli umie sie grac w miare i uzywac mozgu, to zeby nie zarabiac to trzeba miec pecha.

Powiem ci tak. Ja wastuje teraz jak popadnie, wydaje kase, marnuje poty na expie, spamuje wszystkimi spellami dostepnymi zeby miec tylko wiecej exp/h. Wynik tego jest jaki?
Taki, ze jak wydaje 8-10k na supple to mam 4-5k gp i kilka takich smieciowych itemow typu glob of tar itp.
Czyli generalnie wydaje 10k a loota mam 6-7k przy mocnym wastowaniu.
A czasem sie lootnie np na tombach jakis vamp shield i jestem 17-20k do przodu z tego hunta, wiec sie zwraca za 3-4 kolejne.
Oczywiscie przez deady i trenowanie mlvla ogolnie mam waste, ale jak bym nie przesadzal z tym wastowaniem i nie padal tak czesto to spokojnie mozna expic bez waste. Tylko zamiast wyciagac na respie 150k exp/h i brac po 3 mutated raty, biegac spokojnie, bic humany i po 1 racie i miec 80-100k exp/h... Bez waste. Bo uzyjesz potow/ringow za 10k i bedziesz mial 10k gp + smieci typu glob of tar + czasem cos tam lepszego poleci i masz profit wiekszy.

Akurat podalem przyklady tombow i mutantow na yalahar. Ale na mistrock bylo to samo, na mino tower dara i kolo kazzo to samo, na poh to samo, na corymach kolo venore to samo...

Jednym slowem.
Szalejesz = waste 30-40%.
Expisz normalnie = +/- 10%.
Expisz spokojnie = Wychodzisz na zero lub profit.

Na 20-50 lvl to sie sprawdza praktycznie wszedzie.
Jesli chodzi o wieksze lvle to tylko latwiej, bo czesciej masz profit jesli myslisz. Chyba, ze chodzisz na demony na 60 lvl solo z sd xD
Ale widzialem juz nie raz jakies 120 czy 150 lvle co to expia z sd, ue, vis hurow i innych gowien wastujac a potem sie okazuje, ze zwastowal 5k przez 2h huntowania a mial 500k/h expa ponad. A jak nie wastuje to spada exp na jakies 350-400k/h i zamiast waste jest profit bo zawsze cos sensownego spadnie.

dzi?ki, z tego co zrozumia?em to, jak jest si? przy kasie i to bardzo du?o tej kasy mamy i nie mamy wydatk?w to wi?kszo?? graczy wastuje ?eby szybko nabi? lvl :D

dzi?ki, z tego co zrozumia?em to, jak jest si? przy kasie i to bardzo du?o tej kasy mamy i nie mamy wydatk?w to wi?kszo?? graczy wastuje ?eby szybko nabi? lvl :D

Po to wlasnie jest kasa, by ja wydawac, a najlepiej sie to robi wydajac na exp :]

Status
Zamknięty.
Do góry