• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Pomoc w zadaniach domowych - temat zbiorczy

Odp: Pomoc w zadaniach domowych - temat zbiorczy

zad1

Tr?jk?t prostok?tny o przyprostok?tnych a i 3a raz obr?cono dooko?a boku a, a drugi raz - dooko?a 3a. Oblicz r??nic? p?l powierzchni bocznych powsta?ych sto?k?w.

zad2

Powierzchnia boczna sto?ka po rozwini?ciu jest wycinkiem ko?owym o k?cie ?rodkowym 90(stopni) i promieniu 12 cm. Oblicz pole powierzchni ca?kowitej tego sto?ka.

zad3

Stosunek pola powierzchni bocznej sto?ka do pola jego podstawy jest r?wny 5:3. Oblicz wysoko?? sto?ka, je?li tworz?c? jest o 2 cm d?u?sza od promienia podstawy.

Nic kompletnie nie rozumiem pomo?ecie? :D

Je?eli s? to zadania z podr?cznika, zbioru czy te? z test?w egzaminacyjnych to wklepujcie ich tre?? w wyszukiwark? ;p

Zadanie 1

Zadanie 2

Zadanie 3

Wy?l? komu? sms za 3.66
je?eli zrobi mi te zadania i dobrze opisz?, ale wszystko na kartce

matruujpg_rpxsxan.jpg

Pewna nie jestem. Nie wszystko te? rozwi?za?am, bo niekt?re przyk?ady to totalne bana?y wymagaj?ce podstawienia konkretnych warto?ci do wzoru. Wszystko jest rozpisane, wi?c nie powinno by? k?opotu ze zrozumieniem.

@Kazia.

1548_Sowa.jpg

@Topic

Dlaczego zdaniem stoik?w cz?owiek powinien pogodzi? si? z chorob? i przeciwno?ciami losu?

Dlaczego zdaniem stoik?w cz?owiek powinien pogodzi? si? z chorob? i przeciwno?ciami losu?

Etyka stoicka, kt?ra wi?kszo?ci ludzi kojarzy si? ze s?owem "stoicyzm", opiera si? na zasadzie osi?gania szcz??cia przez wewn?trzn? dyscyplin? moraln?, sumienne spe?nianie tych obowi?zk?w, kt?re spadaj? na nas naturaln? kolej? rzeczy, oraz odci?cia swoich emocji od zdarze? zewn?trznych, czyli utrzymywania stanu spokojnego szcz??cia niezale?nie od zewn?trznych warunk?w.

Stoicy twierdzili, ze nie mozna zmienic biegu zdarzen, a przeciwstawianie sie naturze jest bezsensowne, bo niczego nie daje. Tak wiec los, ktory musi sie dopelnic (choroba, ktora na nas spadla) nie moze ulec zmianie, a my jako podatni na sile wyzszego bytu nie powinnismy plynac 'pod prad', gdyz bedzie to mialo oplakane skutki. Dopiero po zaakceptowaniu tego wszystkiego mozemy osiagnac szczescie.

Wyja?nij na czym polegaj? nast?puj?ce w?a?ciwo?ci kodu genetycznego :
trojkowo??,niezachodzenie,jednoznaczno??,zdegenerowanie,

Opisz na czym polega obr?bka obr?bka potranskrypcyjna.

No i jeszcze prosz? o wyja?nienie mi jak si? robi zadania typu :
ACCGTTAC <--- ni?ej trzeba napisac podobne litery lecz nie wiem o co chodzi z tym zadaniem :D

Za pomoc dam kilka mega reput?w + podzi?kowanie !!

Wyja?nij na czym polegaj? nast?puj?ce w?a?ciwo?ci kodu genetycznego :
trojkowo??,niezachodzenie,jednoznaczno??,zdegenerowanie,
Opisz na czym polega obr?bka obr?bka potranskrypcyjna.
No i jeszcze prosz? o wyja?nienie mi jak si? robi zadania typu :
ACCGTTAC <--- ni?ej trzeba napisac podobne litery lecz nie wiem o co chodzi z tym zadaniem :D
Za pomoc dam kilka mega reput?w + podzi?kowanie !!

Najpierw we?miemy si? ten tajemniczy kod, czyli ACC...
Te literki to nic innego jak cz??ci buduj?ce kod DNA.A- adenina, G- guanina, C- cytozyna, U- uracyl(to ju? RNA ale o tym p??niej), T-tymina.Wygl?da to tak, ?e musisz zapami?ta? zasad? zamiany poszczeg?lnych zwi?zk?w przy replikacji kodu DNA lub przepisywaniu go na RNA (nie wiem czy to bra?e?, ci??ko mi oceni?).
Przy DNA, A zmienia si? na T, T - na A, G - na C, C na G.Korzystaj?c z tej zasady kod DNA w postaci pocz?tkowej ATGC przejdzie na TACG, i tak dalej i tak dalej.Przy RNA dochodzi Ci Uracyl (U), kt?ry tworzy komplementarn? par? z Adenin?, ale nie wiem czy to bra?e?, wi?c nie chc? Ci m?ci? w g?owie.
Cechy :

Tr?jkowo?? - trzy le??ce obok siebie nukleotydy tworz? podstawow? jednostk? informacyjn?, czyli bia?ko.Takich bia?ek jest wiele, np. GGA/GGC/GGG to glicyna.Nazw bia?ek zna? nie musisz, ja kiedy? musia?em pami?ta? tylko te podstawowe jak metionina, glicyna itp.

Niezachodzenie - Kodony (te tajemnicze szyfry jak GGA wy?ej) nie zachodz? na siebie.Np. je?li w kodzie masz sekwencj? AAGAAA, to pierwsze 3 buduj? jeden rodzaj bia?ka (w tym wypadku AAG = lizyna), a kolejny kodon zaczyna si? od czwartego znaku, wi??e si? to z tr?jkowo?ci?.

Jednoznaczno?? - danym 3 nukleotydom (kodonowi) odpowiada tylko 1 aminokwas (bia?ko).St?d AAG to zawsze lizyna, a nigdy ?adne inne bia?ko.

Zdegenerowanie - R??ne kodony mog? kodowa? jedno bia?ko.Tak jak Ci napisa?em wy?ej GGG to glicyna, ale GGA i GGC tak?e.

Obr?bka posttranskrypcyjna – obr?bka, dzi?ki kt?rej z uzyskanego w procesie transkrypcji pre-mRNA powstaje dojrza?y mRNA.Kod RNA powsta?y w wyniku transkrypcji z DNA zawiera b??dy, kodony niekoduj?ce.By to wyeliminowa? zachodzi ten proces, kt?rego faz niestety dobrze nie pami?tam, wi?c posi?kuj si? netem ;)

Wisisz mi piwo, ale dzi?ki za mentalny powr?t do czas?w gimnazjum.

Ostatnia edycja:

1.Napisa? plik wsadowy, kt?ry zmienia nazw? pliku np. lista.txt na tak? sam?, ale z innym rozszerzeniem.

2.Napisa? plik wsadowy, kt?ry po??czy 2 dowolne pliki w 1 plik o nazwie wynik.txt.

3.Napisa? plik wsadowy, kt?ry zmieni zawarto?? 2 dowolnie wybranych plik?w.

4.Napisa? plik wsadowy mycopy.bat s?u??cy do tworzenia kopii pliku pod inn? nazw? przyjmuj?c nast?puj?ce za?o?enia:
a) Plik dzia?a tylko w przypadku gdy zostanie uruchomiony z 2 r??nymi argumentami.
b) Je?eli plik o takiej nazwie, jak nazwa kopii ju? istnieje, to nie wykonuje kopiowania.

5.Napisa? plik wsadowy, nazwisko.bat do tworzenia kopii pliku pod inn? nazw? przyjmuj?c nast?puj?ce za?o?enia:
a) plik mo?e by? uruchamiany z dowoln? ilo?ci? aegument?w
b) je?eli nie podano argument?w wypisujemy sk?adni?
c) je?eli plik o takiej nazwie, jak nazwa kopii istnieje, to nie wykonujemy kopiowania.

6.Zapisz plik wsadowy, kt?ry usuwa podany plik
Pierwsze i drugie zadanie lajt, gorzej z np. 3. Nawet przy pomocy neta nie potrafi? go zrobi?.
Potrzebuje tych zada? do nauki, bo b?d? mia? poprawk? xd

Otrzyma?em pomoc na innym forum, ju? nie potrzebne!

Ostatnia edycja:

Nie jest to zadanie domowe ale murze wiedzie? jak si? to pisze bo jutro poprawiam sprawdzian z niemieckiego :]
Czyli prosz? o przet?umaczenie tych zwrot?w na j?zyk niemiecki :
1) Reszta dla pana
2) Poprosz? o kart? dan
3) Chcia? bym zarezerwowa? stolik
4) Razem czy osobno
5) My,Ja chcemy zap?aci?

Z g?ry dzi?kuje za pomoc.
Za pomoc wynagrodz? w postaci reputacji i podzi?kowa? :}

niemiecki najgorszy jezyk ;/polecam google tlymacz

Jeste?cie bogami chlopacy. Kupi? wam tylko ?opate