• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Nirvana

Status
Zamknięty.

Chomiczekk

Active User
Liczba reakcji
6

Nirvana – ameryka?ski zesp?? rockowy, za?o?ony przez wokalist? i gitarzyst? Kurta Cobaina i basist? Krista Novoselica w Aberdeen (USA) w 1987. Zesp?? w ci?gu siedmiu lat swojej kariery zatrudnia? kilku perkusist?w (ostatnim by? Dave Grohl, kt?ry do??czy? do grupy w 1990).
Nirvana zdoby?a og?lno?wiatow? s?aw? po wydaniu albumu Nevermind oraz pierwszego singla promuj?cego p?yt?, "Smells Like Teen Spirit" (1991) oraz sta?a si? jednym z prekursor?w podgatunku muzyki rockowej, grunge. Inne grupy pochodz?ce z Seattle r?wnie? odegra?y du?? rol? na scenie rockowej w latach 80. i 90., np. Alice in Chains, Pearl Jam i Soundgarden. Dzi?ki dzia?alno?ci tych zespo??w grunge i rock alternatywny sta?y si? najcz??ciej nadawanymi przez stacje radiowe gatunkami muzycznymi na pocz?tku lat 90. Wokalista zespo?u, Kurt Cobain, zyska? miano "przedstawiciela nowego pokolenia", za? Nirvana sta?a si? jednym z niewielu zespo??w kojarzonych z Generacj? X[2]. Wobec medialnego zamieszania Cobain skupi? si? w pe?ni na muzyce zespo?u, gdy? uwa?a?, i? wizja artystyczna oraz przekaz zespo?u zosta? ?le zinterpretowany przez odbiorc?w.

Ostatni Sk?ad:
* Kurt Cobain – ?piew, gitara (1987–1994)
* Krist Novoselic – gitara basowa (1987–1994)
* Dave Grohl – perkusja, wokal wspieraj?cy (1990–1994)
byli cz?onkowie:
* Aaron Burckhard – perkusja (1987–1988)
* Dale Crover – perkusja (1988, 1990)
* Dave Foster – perkusja (1988)
* Chad Channing – perkusja (1988–1990)
* Jason Everman – gitara (1989)
* Dan Peters – perkusja (1990)

A co wy s?dzicie o Nirvanie?? Ja uwa?am ?e jest to konkretny zesp??, klasyka. Kurt by? kr?lem rocka. Mo?e i mocna nie jest, ale nie o to w tym wszystkim chodzi.wyceniam ten zesp?? w mojej skali na 8/10 i w li?cie moich zespo??w umieszczam go na 9 miejscu z 45.

Odp: Nirvana

Kurt by? kr?lem rocka. Mo?e i mocna nie jest, ale nie o to w tym wszystkim chodzi.wyceniam ten zesp?? w mojej skali na 8/10 i w li?cie moich zespo??w umieszczam go na 9 miejscu z 45.

Jak ju? to grunge'u ;)

Nirvany s?ucha?am dawno temu, w pierwszej gimnazjum mia?am ca?? spiracon? dyskografi?, chodzi?am w bluzie z mordk? Kurta. Teraz ju? nie s?ucham na?ogowo, ale czasem, jak mam wybitnie kiepski nastr?j. "On a plain", "All apologize", "In Bloom"... ?wietne utwory ;]

Nirvana. Jeden z wielu zespo??w rockowych. Wi?cej ludzi zacz??o go s?ucha? ju? po fakcie, czyli po ?mierci Kurta. (Chocia? gdy ja si? urodzi?em, to on ju? nie ?y?...)
Co do jego ?mierci, polecam ksi??k? Mi?o?? i ?mier?, morderstwo Kurta Cobain'a.
Stawia w niekorzystnym ?wietle ?on? wokalisty, Countrey Love. Autorzy ujawniaj? naprawd? wiele, interesuj?cych fakt?w, jak cho?by ?mier? gitarzystki zespo?u Love, zaraz po tym, gdy og?osi?a karier? solow?. Imo. Kurt nie pope?ni? samob?jstwa.

Co samego zespo?u odnosz? si? do?? sceptycznie, przede wszystkim za teksty, kt?re (przynajmniej niekt?re) s? po prostu durne.
Np. piosenka Polly lub Stay Away, gdzie tekst g?osi: B?g jest gejem, spal flag?.

@Down
Krety?skie czy nie, by?y nie na miejscu.

Ostatnia edycja:

Mylisz si?, ?adne z tekst?w Cobaina nie s? bezsensowne. Polecam poczyta? , a szczeg?lnie zak?adk? 'Znaczenia'. Kurt nie by? jak Feel, nie pisa? krety?skich tekst?w tylko po to, aby zarobi?.

@Up
We?cie si? uspokujcie.
Tak wog?le, to Feel ?piewa dla kasy (i ma idiotyczne piosenki). Cobain nie ?piewa? dla kasy, ale trzeba przyzna?. Niekt?re piosenki mia? dziwne.

@Topic
Zaraz jego autobiografie tu dodasz.

Og?lnie niezbyt mi przypadaj? jego piosenki. Odziwo jego ?ona ma gorsze (mo?na j? znale?? na youtube wpisuj?c Hole).

Ka?dy si? zgodzi, ze jego najs?ynniejsze piosenki to Smell Like Spirit i Heart Shape Box (czy jak si? to pisze). Heart Shape Box jest nawet w Guitar Hero*.
A w Guitar Hero 5* mozna go wybra? do grania.

Ciekawe, ?e zazwyczaj duzo sie m?wi o ludziach, dopiero po ich ?mierci.

Guitar Hero- Bardzo popularna gra, kt?ra polega udawaniu, ?e sie gra na gitarze. Wydaje si? oko?o 600z? (na Guitar Hero World Tour ponad 1200z? bo jest dodatkowo perkusja) na gitare (nieprawdziw?) i naciska si? odpowiednie guziki w odpowiednim momencie. W Ameryca bardzo popularna.

Jak kto? wpisze Guitar Hero na youtube wyskoczy mu ponad 100 miliard?w filmi?w.

Ostatnia edycja:

Jego teksty nie s? g?upie, ale... dziwne. Np. piosenka "Rape Me", czyli "zgwa?? mnie" O.o
Bardzo lubi? ten zesp??, a jak co? lubi?, to oddaj? temu pe?en szacunek, czyli kupuj? oryginalne p?yty. Mam je dwie. Jedn? od ojca, z 92', "Nevermind" (pierwsza p?yta CD, jak? kupi? sobie m?j tata. Wcze?niej by?y kasety!) oraz najwi?ksze hity, kt?re wczoraj naby?em :)

Status
Zamknięty.
Do góry