• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Najlepsze filmy ostatnich lat.

Status
Zamknięty.

Serj_Tankian

You've been - thunderstruck.
Liczba reakcji
68
Jak m?wi powiedzenie "O gustach si? nie dyskutuje", lecz postarajmy si? z nim lekko powalczy? i stw?rzmy forumow? list? najlepszych film?w ostatnich kilku lat.
Lubisz kino ameryka?skie ? A mo?e zaciekawi?a Ci? jaka? rodzima produkcja ? Opowiedz o tym w tym w?tku !

Get the party started, moje topile?tam:

1. "Dom Z?y"
Z pocz?tku my?la?em "ahh, kolejna polska produkcja na ameryka?skiej licencji, skopiowany scenariusz, plakat, szkoda tylko, ?e nie obsada". Po wybraniu si? jednak do kina (bo przecie? nie powiem, ?e po ?ci?gni?ciu z neta ;)) odnios?em jednak zupe?nie inne wra?enie.
W. Smarzowski ju? nie raz udowodni? nam, ?e na tworzeniu krymina??w zna si? jak ma?o kto w tym smutnym kraju. Polecam gor?co wszystkim mi?o?nikom gatunku.

2. "Jak zosta? kr?lem"
Niby nie ma co poleca? filmu, kt?ry zdobywa 12 oscar?w, bo jest to dla niego najlepsza reklama. Napisz? wi?c kr?tko: Colin Firth my love.

3. "Kac Vegas" i "Kac Vegas 2"
Zdaj? sobie spraw?, ?e "dw?jka" jest du?o s?absza od swojej poprzedniczki, bo nie trzyma tak w napi?ciu i od pocz?tku wiadomo, ?e scenariusz jest kopi? poprzedniego, mo?e jedynie ze zmian? miejsca akcji. Nie ma jednak w?tpliwo?ci, ?e te dwa filmy tworz? seri? najlepszych komedii ostatnich lat, a Mike Tyson w drugiej cz??ci roz..., hmm, niszczy system ;)

4. "Babel"
Rok 2006, wi?c ju? dobre 7 lat temu.
Nie wa?ne, bo to kolejny fajny dramat z czo??wk? ameryka?skiego kina w obsadzie. Jak dla mnie mistrzowska rola jednego ze stu braci Garcia, kt?rego imienia oczywi?cie i tak nie zapami?tam oraz Brada Pitta i Cate Blanchett.
Trzeba zobaczy? i ju?.

5. "Plac Zbawiciela"
Szuka?em kolejnego wartego uwagi polskiego dramatu i powiem szczerze, ?e mia?em powa?ny problem. Swoje trzeba jednak doceni? i "Plac Zbawiciela" dobrze jest obejrze?, bo to dramat dobry. Mo?e nie na poziomie "Dnia ?wira", ale nie wymagajmy cud?w.

6. "Antychryst"
Film zebra? mo?e nienajlepsze recenzje, bo wiele os?b szufladkuje to co widzi, typu: "horror? aff, shit."
Autorem zdj?? jest facet, kt?ry pracowa? nad filmem "Slumdog - milioner z ulicy" i po raz kolejny odwali? kawa? dobrej roboty. Do tego fantastyczne efekty specjalne i Lars von Trier jakiego jeszcze nie znacie.

7. "Zakochany Pary?"
20 ?wietnych re?yser?w, 20 scenarzyst?w i niezliczona ilo?? aktor?w, opowiadaj?cych historie z 20 dzielnic miasta mi?o?ci.
Niby komedia romantyczna, ale nie do ko?ca.

Czekam na Wasze propozycje ;)

Odp: Najlepsze filmy ostatnich lat.

C??, me gusta to raczej kino akcji, sci-fi oraz komedie.

Moje ulubione filmy Sci-Fi to:
1. Pojutrze - to ju? klasyka.
2. Dzie? zag?ady.
3. Gwiezdne wojny.
4. Terminator.
5. Most do Therabiti.

Top kina komediowego:
1. Gang dzikich wieprzy.
2. But Manitu.
3. Wszystkie filmy z Adamem Sandlerem.

Top kina akcji:
1. Liberator ze Stevenem Seagalem.
2. Niezniszczalni.
3. Air Force One.
4. Wiele innych ;D

Niby nie z ostatnich, ale moim zdaniem ostatnie s? badziewne. Amen.

Ostatnia edycja:

A oto 3 filmy, kt?re uwielbiam! (s? to ich 3 cz??ci) :

1. O dw?ch takich co posz?o w miasto
  2. Harold i Kumar uciekaj? z Guantanamo
  3. Harold i Kumar: Spalone ?wi?ta

Polecam gor?co, s? to 3 naprawd? dobre! komedie. :)

Mo?e te? co? napisz?...

Jest kilka film?w kt?re zas?uguj? na wyr??nienie:

1.Marzyciel - Marc Foster
Nie wiem kto nie zna magicznych opowie?ci ,,Ch?opca kt?ry nigdy nie chcia? dorosn??", ale niewiele os?b zdaje sobie spraw?, ?e okoliczno?ci powstania tego dzie?a s? jeszcze bardziej ciekawsze ni? sama powie??...
Zach?cam do ogl?dni?cia.

2.Most do Terabithii - Gabor Csupo
Film nakr?cony na podstawie powie?ci Katherine Paterson opowiada histori? przyja?ni
dw?jki dzieci – Jessa i Leslie.

3.Madagaskar (1/2) - Eric Darnell | Tim McGrath
Bardzo dobra animacja DreamWorks opowiadaj?ca o podr??y lwa Alexa, zebry Marty, hipopotama Glorii i ?yrafy Melmana.

4.Parnassus: Cz?owiek, kt?ry oszuka? diab?a - Terry Gilliam
Przek?ad tytu?u z j?zyka angielskiego na polski jest b??dny.
Bardzo dobry film ?wietnego animatora...

5.Odlot - Pete Docter
Te? ?wietna animacja.

6.Piraci z Karaib?w - Gore Verbinski (1/2/3) Rob Marshall (4)
Wszystkim jest dobrze znana nie?miertelna posta? Jack'a Sparrow'a!

Reszta film?w:
7.Alvin i Wiewi?rki (1/2/3)
8.Shrek (1/2/3/4)
9.Mroczny Rycerz
10.Opowie?ci z Narnii (1/2/3)

To te 10 film?w kt?re bardzo lubi? :D

Zepri

Pierwsze, kt?re przychodz? mi na my?l: Incepcja, Eksperyment, Green Street Hooligans.

?wietne filmy, kt?re daj? do my?lenia.

Prawo Zemsty - Film jest po prostu genialny i polecam ka?demu (:
?elazny Rycerz te? nawet

Mi najbardziej przypad? do gustu film "Transformers" - wszystkie 3 cz??ci :) A tak poza tym ciekawy te? by? "Avatar" 1 i 2 cz???. Jeszcze przypomnia?a mi si? "9 kompania". Dramat wojenny opowiadaj?cy o dziejach armii walcz?cych w czasie wojny w Afganistanie. Godny polecenia :)

1. Gwiezdne Wojny
2. Saga: Zmierzch
3. American Pie

Ja polecam mo?e troch? dziecinny film ale naprawd? ciekawy Giganci ze stali!

Dlaczego jeszcze nikt nie wspomnia? jeszcze o Mrocznym Rycerzu, kt?ry wg. mnie jest najlepszym filmem ostatnich lat?

Poza tym:
  • Wyspa tajemnic
    Dobra rola L. Di Caprio, zawi?a fabu?a i klimacik - polecam!
  • Incepcja
    Na pocz?tku my?la?em o tym filmie jak o kolejnej hollywoodzkiej super produkcji, ale pozytywnie mnie zaskoczy?.
  • Prawo zemsty
  • Kac Vegas 1 i 2
  • Harry Potter

Ostatnia edycja:

Ech filmy.... Uwielbiam xD

Takie wg mnie, kt?re zas?uguj? na wymienienie to na pewno:
Shutter-Widmo(2004) - ten film z serii horror?w lubi? najbardziej. Mroczny, straszny no i niespodziewane zako?czenie - przera?aj?ce xD
Tamara - och, ten horror te? d?ugo zapami?tam. Nie tyle ?eby przerazi?, ale mnie si? bardzo podoba? ;]
Most do Terabithii
Wywiad z Wampirem
Arn - obie cz??ci - bardzo wzruszaj?ca historia Arna i Cecili. Uwielbiam ?redniowieczne filmy, a ten ma w sobie co? takiego, ?e nie da si? zapomnie?. I ta ich mi?o??, kt?ra przetrwa wszystko... ;]
Ostatni w?adca wiatru - by?am na tym w kinie i du?o nie r??ni si? od oryginalnej kresk?wki, kt?r? uwielbiam. A efekty specjalne ?wietne!
Zygfryd - ?wietna komedia, chocia? g??wny bohater to idiota... Ale w komediach to si? sprawdza wi?c c?? ^^ U?mia?am si? do ?ez :D

Co do sagii Zmierzchu... uwielbiam! Ale bardziej zas?uguj? na wyr??nienie w kategorii ksi??ek. Film du?o si? r??ni i strasznie zawodzi tych co czytali ksi??k?. A pierwsz? cz??? tomu czwartego w filmie bym wr?cz wy?mia?a. Wszystko pozmieniane, nudne i bez wi?kszej akcji. Mo?e druga cz??? im si? lepiej uda.
Pozdrawiam i polecam Shutter-Widmo ^^

Dlaczego jeszcze nikt nie wspomnia? jeszcze o Mrocznym Rycerzu, kt?ry wg. mnie jest najlepszym filmem ostatnich lat?
[/list]

No w?a?nie kilka post?w wy?ej Zepri wspomnia? ^^

Ostatnia edycja:

Wed?ug mojej opinii jest tylko jeden film kt?ry zas?uguje na szczeg?ln? uwag?.
"Pianista - (2002)" Do tego filmu mog? doda? tylko to ,?e m.in. zdoby? 3 Oscary.
No i jeszcze bym m?g? obsadzi? na podium takie filmy jak.
"Opowie?? o dw?ch siostrach - (2003)" Horror rodem z piek?a.
"Shutter - (2004)" Kolejny Horror Bo po prostu mam do tych film?w szczeg?lny sentyment.

Ostatnia edycja:

Chlopiec w Pasiastej Pizamie (2011) - film strasznie mna wstrzasnal, poruszyl mnie, wzruszyl. W koncu poplakalem sie na filmie. :) naprawde godny polecenia.

"Nieodwracalne" - film mnie rozjecha?, prze?u?, wyplu?, jeszcze raz prze?u? i jeszcze ze trzy razy przejecha?. Dos?ownie czu?am si?, jakby kto? mi wpakowa? w g?ow? seri? z uzi. Od obejrzenia "Id? i patrz" nie s?dzi?am, ?e doznam czego? takiego.

Osobi?cie kocham filmy o nielegalnych wy?cigach, wi?c na pocz?tku mojej listy musi znale?? si? film Szybcy i W?ciekli: Szybka pi?tka. Pr?cz tego inne filmy z Vinem Dieselem, mi?dzy innymi Szybko i W?ciekle, Kroniki Riddicka, xXx... Z pozosta?ych film?w wymieni?bym Born to Race (co prawda to pe?ny plagiat Tokyo Driftu, ale jednak ca?kiem niez?y), Transformers 1 i 2 (tr?jka te? fajna, ale bez Megan Fox to ju? nie to samo), Kr?l Skorpion, Wampiry i ?wiry (boska parodia Zmierzchu, polecam :D). Polskich film?w nie wymieniam, bo (bez obrazy dla patriot?w) wed?ug mnie s? beznadziejne, co nowsze to gorsze. Tylko Kiler daje rad?.

Te niedawno widzia?em i by?y ca?kiem dobre:

- Szybcy i Wciekli 5
- Driver
- Los Numeros - polski film.

Osobi?cie kocham filmy o nielegalnych wy?cigach, wi?c na pocz?tku mojej listy musi znale?? si? film Szybcy i W?ciekli: Szybka pi?tka. Pr?cz tego inne filmy z Vinem Dieselem, mi?dzy innymi Szybko i W?ciekle, Kroniki Riddicka, xXx... Z pozosta?ych film?w wymieni?bym Born to Race (co prawda to pe?ny plagiat Tokyo Driftu, ale jednak ca?kiem niez?y), Transformers 1 i 2 (tr?jka te? fajna, ale bez Megan Fox to ju? nie to samo), Kr?l Skorpion, Wampiry i ?wiry (boska parodia Zmierzchu, polecam :D). Polskich film?w nie wymieniam, bo (bez obrazy dla patriot?w) wed?ug mnie s? beznadziejne, co nowsze to gorsze. Tylko Kiler daje rad?.

Kurcze dobrze m?wisz!! Zapomnia?am o tej parodii xD O niebo lepsza od "Zygfryda". "Wampiry i ?wiry" s? najlepsze!! Jakbym mia?a komu? poleca? co? zab?jczo ?miesznego to w?a?nie ten film xD

A ja wam - nie - polec? horroru "Seed". Przejebany film, ca?y obejrza?em dopiero za drugi razem. Je?li kto? by?by zainteresowany tym jak si? rozk?ada cia?o dziecka to naprawd?, znalaz? to czego szuka?.
Aha, no i szczeg?lnie nie zach?cam do ogl?dania tego nowego paranormal activity. Osoba z kt?r? to ogl?da?em usn??a w po?owie, a mi samemu si? oczy zamyka?y... Je?eli kto? ma straszn? chrapk? na ten film to przesu?cie sobie najlepiej do ostatnich 15 minut filmu, bo wtedy dopiero co? zaczyna si? dzia?.

Tak poza tym to polecam incepcje, bardzo fajny film.

Jeszcze dobr? komedi? by?a " Poznaj Moich Spartan" U?mia?em si? jak nigdy :D

Ok, co do "Poznaj Moich Spartan" to mo?e i mia? troch? komizmu w sobie ale mnie og?lnie on nie przypad?. Taki jaki? "niesmaczny" ten film :/ Ale o gustach si? przecie? nie powinno dyskutowa? :)
Ogl?dnij sobie wymiemione powy?ej: "Wampiry i ?wiry" albo w?a?nie "Zygfryd". Szybko zapomnisz o tym co wymieni?e?. ^^

A Paranormal Activity 3 to zamierza?am ogl?dn??. Chocia? mimo ostrze?enia nadal chyba ogl?dn?. Pierwsza cz??? jest ?wietna, druga taka sobie, no a co do trzeciej... mo?e by? lipna i nie ma si? co dziwi?. Zazwyczaj to pierwsze cz??ci s? te idealne, kt?re tak kochamy. A kolejne cz??ci ju? nas rozczarowywuj? niestety...

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty.
Do góry