• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 27 Paź 2025:
    Idyllia (Optional PvP) Hostera (Open PvP) us_logo Dracobra (Open PvP)

Ksi??ka

Status
Zamknięty.

Aske

New User
Witam.
Niedawno zacz??em pisa? ksi??k? , ale nie ma akcji (ja tak my?l? oce?cie wy).
To taka ksi??ka z nud?w ;) tre??:

Przygody Na Wyspie Nimfar

Temat 1
Pewnego mro?nego dnia na wyspie Tynuk ?y? pirat imieniem Roling.
By? on biedny , ale postanowi? zbudowa? okr?t piracki , kt?ry mia? podbija? statki i werbowa? ludzi z tawerny.
Wraz ze swoim przyjacielem Dufem wyruszyli w podr?? po morzu , kt?re? nocy zobaczyli wysp? i postanowili zamieszka? na niej.
Na wyspie zbudowali dom z 5 pokojami dla za?ogi i 2 dla nich. Wysp? nazwali Nimfar wykopali jaskini? dla statku.
Zaznaczyli na mapie po?o?enie wyspy i pop?yn?li rabowa?. Jako 1 okr?t natoczy? si? im statek kupc?w , kt?ry przewozi? ponad p?? miliona z?ota i 10 beczek wina.
Zobaczyli okr?t wojenny , kt?ry sta? w miejscu przeszli na jego pok?ad zabrali armaty,kule,bro? i wyruszyli dalej.
Wr?cili na wysp? Nimfar by ulepszy? statek wy?adowali jedzenie,picie,kule,armaty i postawili pod domami. Kiedy weszli na ska?? aby za?o?y? na drzewach specjalne mini armaty jakby kto? chcia? wp?yn?? na wysp? inn? drog?.

Ci?g Dalszy Nast?pi!

Our partners and their custom servers:

Odp: Ksi??ka

Je?eli jest to fragment, to powiem ?e jest nudno i napisana w stylu:

"Idziee ?ul, zobaczy? pijaka i go zabi?, a w sklepie kupi? piwo ale nie starczy?o mu wi?c ukrad? i wybuch?a wojna."

Nie ma akcji u ciebie, ju? ja byle jak napisa?em a co? si? dzieje. Musisz o?ywi? to bo inaczej szkoda czasu na pisanie nudy.

@up
Dzi?ki za rad? postaram si? udoskonali?.

@topic
nie wiem kiedy napisz? now? staram si? o?ywi? akcj?,itp :D

Czytaj?c ten fragment - nawet pierwsze jego s?owa - ?atwo mo?na wywnioskowa?, ?e czytasz niewiele. Jednak ja wiem dlaczego tak jest - wszystko przez szko??.

Narzucony nam kanon lektur jest paskudny i m?odzie? nastawia si? negatywnie do ksi??ek. A nie wszystkie ksi??ki s? tak s?abe (w moim mniemaniu) jak wi?kszo?? lektur. Nie b?d? s?odzi?, jaki jeste? dobry - bo czasem kop w dup? jest du?o bardziej motywuj?cy. Ja zrobi? Ci przys?ug? i nie oceni? tego fragmentu.

Zacznij czyta?, Paulo Coelho (jak uczy? si? to od mistrza), Stephena Kinga, czy nawet Harlana Cobena - wnioskuj?, ?e jeste? m?ody, wi?c mo?e to by? troch? trudna literatura do zrozumienia, jednak my?l?, ?e powiniene? sobie poradzi?. Dopiero p??niej zacznij pisa?.

Ps. Ponadto r??nego rodzaju b??dy "p?? miliona z?ota" - zastan?w si? nad tym fragmentem - czy jest on dobrze napisany?

Troch? s?abo stylistycznie jest u?o?ona. Autorka lub autor danej ksi??ki umieszcza zdecydowanie d?u?szy opis np. miejsca w kt?rym znajduje si? g??wny bohater. Wstawiasz [spacj?] , (przecinek) [spacja] co jest du?ym b??dem. Nachodzi mi te? kilka innych b??d?w w samej tre?ci no, ale c?? pr?buj dalej.

Zapowiada si? doj?? ciekawie, ale zbyt szybko przechodzisz do sedna. Ksi??ka musi si? rozpoczyna? przez d?ugi okres, aby zaciekawi? czytelnika a nie rah ciach i po akcji ;)

@Down:
Ka?dy mo?e si? pomyli?, mistrzu ortografii.

Ostatnia edycja:

@Kamil
Do sedna, nie "do setna", Mistrzu Pi?ra ;)

@topic
W takim stylu pisze si? reporta?e. Ksi??ka powinna si? sk?ada? z opis?w, mo?e niekoniecznie tak bogatych, jakie s? np. w "Panu Tadeuszu", ale chocia? minimum jest potrzebne. Przy opisach zwracaj du?? uwag? na szczeg??y (np. "s?kate, wyszlifowane g?adko drewno, by?o dobrym materia?em do budowy szkieletu statku").

Wa?ne jest to, aby? pisa?, im wi?cej piszesz, tym wi?kszej wprawy nabierasz. Przy okazji zwracaj uwag? na wskaz?wki, jakie daj? Ci krytycy Twoich prac. Nie b?j si? pr?bowa? czego? nowego, wzbogaca to tylko Tw?j warsztat.

z tego co widz? jak piszecie to rezygnuj? z ksi??ki jak piszecie , ?e marna i trzeba du?o pracy.
Ja du?o czasu nie mam bo musz? uczy? si? na studia ;D ;f

z tego co widz? jak piszecie to rezygnuj? z ksi??ki jak piszecie , ?e marna i trzeba du?o pracy.
Ja du?o czasu nie mam bo musz? uczy? si? na studia ;D ;f

A Ty? my?la?, ?e napiszesz co? i ju? b?d? Ci? za to ca?owa? po nogach? Nie, nie, nie, to nie na tym polega. Je?li nie chcesz nic robi? w kierunku samodoskonalenia w pisaniu, to wszystkie Twoje prace b?d? wygl?da? tak jak ta zamieszczona. Jak masz robi? co? "na odpieprz", to nie r?b nic.

Musisz uczy? si? na studia na kt?re p?jdziesz za 10 lat?

Z ca?ym szacunkiem do Ciebie i Twojej pracy, ale Tw?j styl nie wskazuje na to, ?e masz powy?ej 13 lat. Nie musisz si? do niczego przyznawa?, ja wiem swoje , Ty wiesz swoje...

Dlaczego nikt tego nie zauwa?y?:
Pewnego mro?nego dnia na wyspie Tynuk ?y? pirat imieniem Roling.
Pewnego dnia tylko ?y??! Cz?owieku ty za ksi??ki si? nie bierz; najwy?ej za kolorowanki...

Ucz si? ucz bo nie zdasz z polskiego :)

Status
Zamknięty.
Back
Do góry Bottom