• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

[Kikimora] Pierwszy exp!

Status
Zamknięty.

Placek

Blue Waffle
Liczba reakcji
667
Witam. Wczoraj, dok?adniej jakies 4 godziny temu zaczalem moja przygode z mappowaniem :) Poczytalem poradniki, poogladalem kilka galeri innych osob i po kilku testach map editora, postanowilem zrobic jakies wlasne expowisko. Padlo na bog raidery bo najbardzej lubie na nich expic na otsach bo daja dobra kase :P
Screeny:

Piszcie nad czym musze popracowac zeby mapy byly dobre i oceniajcie. Dzieki elo ide spac :P
Piszcie czy dobrze jest i co poprawiac bo jak jest do dupy i duzo bledow to pewnie nie bedzie mi sie chcialo wiecej map robic. :P

Odp: [Kikimora] Pierwszy exp!

Bump!

Zaczalem robic podziemia ale nie wiem czy skoncze jak nie ma kto oceniac bo sie nikt nie wypowiada...
A jak nikt nie ocenia to nie wiem czy jest dobrze czy zle i odechciewa mi sie robic czego kolwiek :/

30 wyswietlen i 0 odpowiedzi? Co jest z wami ludzie? ;/

Poprawie ta prace jak skoncze podziemia z tego zobaczymy co wyjdzie.

Ostatnia edycja:

Hmm, ta 2 praca to totalny epic fail!
Nic ciekawego , hmm musisz podpracowa? nad wszystkim poczytaj poradniki...
0 detali , 0 pomys?owo?ci , hmm co tu wi?cej si? rozpisywa? ? , natura niedopracowana , totalny syf

za bardzo kwadratowe, w pracy na drugim po?cie ta droga nie pasuje (lepiej u?y? "dirt" id 103 w RME), za du?o drzew, mo?esz doda? jak?? ma?? g?rk? dla urozmaicenia otoczenia

Zmienilem troche droge i rozzedzilem dzewka dodalem jakies trawki i kamyczki, chcialem zrobic gorke po prawej na gorze ale nie umiem zabardzo to narazie skoncze ta co robie i potem zaczne cos probowac z gorami :)

Teraz troche lepiej?
Chce jeszcze powiedziec ze to nie sa mapy takie na pokaz tylko takie ktore by sie nadawaly na jakiegos otsa, wiec oceniajcie bardziej pod tym k?tem troche. I dzieki za komentarze.

A tu na dole -1 bede robic -2 i moze dalej bo mi sie spodobalo :P

@EDIT
Moze mi jakis modek albo ktos zmienic nazwe tematu?
Bo myslalem ze zrobie sobie tego expa i nic wiecej a mi sie spodobalo i bede robic wiec to bedzie galeria :)

@edit2
Moze mi ktos zdefiniowac slowo "kwadratowe" i powiedziec co robic zeby bylo mniej kwadratowe? ;/

Ostatnia edycja:

Kwadratowe podziemia, ich wyposa?enie jest totalnie nie pasuj?ce to tych podziemi. Nic ciekawego.

Kwadraty , Zero detali ... Poczytaj sobie poradniki :> Jak narazie nie oceniam bo niema co.

Odswiezam.
Wieczorem wzuce cos jeszcze z tych podziemi.
Co ja mam robic zeby to nie bylo kwadratowe??? Tak sobie pochodzilem po real mapie na jednym otsie dzisiaj to respy sa podobne np do tego mojego od bog raiderow a tu wszyscy mowia ze kwadratowe poprostu nie rozumiem? :/ W zadnym poradniku nie ma nic na temat "kwadratowosci" A przeczytalem chyba wszystkie z dzialajacymi zdjeciami :P

Najlepsza praca z tych wszystkich to pierwsza, w niej by?o troch? wiary na to, ?e nie jeste? , a? na takim dnie, ale gdy ogl?dn??em kolejne prac? stwierdzi?em, ?e ... . Pracuj nad detalami oraz urozmaiceniami, bo one s? najwa?niejsze w mappowaniu, pomys?y masz nawet fajne na prac?, ale s?abo Ci idzie z ich wykonywaniem.

Podziemia z bagnami ok, ale jest par? b??d?w.

-Nie podoba mi si? to jak robisz bagna;tzn kraw?dzie nachodz? na ?ciany.
-Czasami brakuje bagnistego pod?o?a
-Mieszasz pod?o?a. Ok, ale nie r?b takich kwadrat?w z tego.
-Dodaj jakie? kamyczki czy co? bo troch? pustawo (nie przesad?)

Co do ?cie?ki to:

-Staraj te? si? miesza? pod?o?e na trawie.
-Popraw troch? natur? (dodaj ro?linki przy rzece itp)
-Nie podobaj? mi si? zako?czania krat ko?o bramki lev

Dodaj to na ?cie?k?
id 6476

Podziemia z necro

- W przedostatnim (ostatni troch? lepszy) screenie do?? kwadratowe te kraw?dzie jaskini ;p
- Popraw pod?o?e, a nie tylko 1 i takie samo. Gdzie gdzieniegdzie mog?oby zabrakn?? p?ytek :)
- Ozd?b jako? ?ciany jaskini ;p
- Popracuj nad detalami

To by by?o na tyle

Wczoraj wieczorem juz nie chcialo misie wstawiac bo bylem zmeczony pozatym o 22 musialem zejsc bo siostra chciala cos tam zrobic specjalnego to nie mialem czasu po evencie :P Takie tam podziemia dalsze z questem. Jak te pierwsze sa slabe to te pewnie tez ale juz zrobilem i wstawie. Niedlugo zaczne sie zajmowac czyms nowym :)

@down
dzisiaj zaczne cos nowego a narazie zrobilem ten resp bogo i te podziemia ktore sa razem wiec je juz skonczylem :P

Ostatnia edycja:

na ostatnim screenie tam gdzie jest tp , pomieszczenie jest kwadratowe, r?wnie? mo?emy spotka? kwadraty na screnie z demonem oraz na 1 screenie tam gdzie jest teleport :)

zr?b kurwa co? innego bo widz? tu tylko podziemia i podziemia i w dodatku s?abe! Fuck! musisz spr?bowa? wszystkich klimat?w wtedy b?dziesz wiedzia? w jakim jeste? najlepszy ;9

Unikaj robienia kwadrat?w i dopasowuj detale do otoczenia to ci b?dzie lepiej wychodzi?o oceniam ten quest na 4/10 postaraj si? next time

Pierwszy raz cos nie z podziemi. Taki ma?y amazon<?> camp.

beztytuu3tu.png

beztytuunog.png

beztytuu2nh.png

Plx comment! :)

Co mam zrobic zeby mi ktos zmenil nazwe tematu? Pisalem do modkow ale sie nie odzywaja ;/

Moze zaczne robic jakies miasteczko albo g?ry choc nie wiem bo gory mi nie wychodza i nie umiem ich robic a miasta nie probowalem :)

Ostatnia edycja:

Jak na pierwszy raz to ?rednio ;/ poniewa? troch? kwadratowe, dobrze, ?e doda?e? du?o szczeg???w.
Pozdrawiam

Domki i ?cie?ka s? zbyt kwadratowe.
Ten pusty teren zrobi?e? specjalnie czy zabrak?o ci pomys?u na wype?nianie obozu.
Postaraj si? u?ywa? r??nych rodzaj?w drzewek.
Dodaj na ?cie?k? kamyczki o id 6476 ;p

fakt faktem prace coraz lepsze si? staj?

Ostatnia edycja:

Chcialem dac troche inne ??zka ale nie moglem znalesc tych co szukalem :P
Ten pusty teren to sam nie wiem czy chcialem cos tam dodac raczej tak zostawic ale jak sie teraz zastanawiam to teraz widze ze jednak troche pusty :P
Te kamyczki nie wiem jak dodac zabardzo. Zaspamowac cala droge czy po trochu dodawac? Jutro troche przerobie to i zaczne robic cos nowego bo dzisiaj mi sie nie chce, a jak czytalem w jednym poradniku "jak ci sie nie chce to nie rob na sile tylko idz odpicznij i wroc do tego pozniej" czy jakos tak hehe.

@Edit
Co do kwadratowych domkow troche sie wzorowalem na rl mapie co znalazlem screena. Z bagnami tez :P
I to tych ??zek szukalem :P

Ostatnia edycja:

Te kamyki dodaj na b?otko od ?cie?ki(nie na ca?e), a dopiero potem daj bordera z traw?.
Nie wzoruj si? na rl mapie. Mapa RL jest denna i monotonna.

To prawda jak nie masz natchnienia to nie wiadomo ile by? siedzia? to i tak nic nie zrobisz ciekawego

@up
To czemu tyle os?b gra na ots-a z rl map? ? czemu je?li jest tak denna tyle ludzi gra/?o w tibie ?

Bo GRYWALNO?? sie liczy , wi?kszo?? mapper?w robi prace na kt?rych mo?na gra? ale my?l? ?e gracze podziwiaj? ich przepi?kne dzie?o. zwyk?y gracz paczy g?ownie na estetyk? pomys?, wykonanie i "pi?kno" jest rzecz? g?ownie zapomnian? .

Co do prac wida? ?e bardziej idziesz w grywalno?? ni? wygl?d. ale postaraj si? troch? bardziej wi?cej trawy i natury a mniej ?mieci...

@down.
Grzybki na tych czarnych p?ytach... I tam jeszcze kilka rzeczy nieumiej?tnie danych co mi daje efekt taiego za?miecenia ...

A gracze patrza glownie na to ile jest przejsc 1 kratkowych do trapowania i ile sie potworow respi czy bardziej sie oplaca po 5 dli z ue czy po 2 z sd bic i czy trzeba dlugo lurowac na ueki zeby bylo po 5 xD

Ja te "klatki" a raczej miejsca do trapowania zaliczam g?ownie jako wykonanie bo maper kt?ry gra? sporo na rl czy na jakim? dobrym ots-e b?dzie robi? map? z nastawieniem na grywalno?? czyli trapy i te dli-y. Ale nie ka?dy mapper robi mapy do gry ;)

Ostatnia edycja:

Dlaczego ludzie grajacy na rl map siedza na oken gengia i pyre? Chyba ze server ich nie ma(zadko i maly exp). Dlatego ze sa inne od rl mapy ;] Moze jeszcze na yalahar siedza bo tam inaczej od reszty rl, to samo yalahar. Btw to nie temat od klucenia sie czy rl mapa jest denna czy nie :)
A gracze patrza glownie na to ile jest przejsc 1 kratkowych do trapowania i ile sie potworow respi czy bardziej sie oplaca po 5 dli z ue czy po 2 z sd bic i czy trzeba dlugo lurowac na ueki zeby bylo po 5 xD

Patrzylem dzisiaj na dl na gengi np to tam nie ma praktycznie szczegolow tylko z 5 rzeczy jest wykorzystane a jednak siedzi tam tyle osob ze ciezko znalesc dla jak gra na otsie ponad 300 osob :)

I jeszcze cos, wszyscy mowia ze malo szczegolow i ze teraz jak troche wiecej to dobrze a ty mowisz ze mniej smieici dawac? Wtedy nie bedzie szczegolow wlasnie nie rozumiem dokladnie o co ci chodzi :/

Status
Zamknięty.
Do góry