• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Kara ?mierci.

Status
Zamknięty.
Co Wy na to? :P

(?) 13 1(?)44 op
?CI?LE TAJNE
z 5. III 40 r.

Po lewej stronie u g?ry
ZSRR
LUDOWY KOMISARIAT
SPRAW WEWN?TRZNYCH
MARCA z 1940 r.
Nr 794/2(?)
MOSKWA

Po?rodku
KC WKP (b)
dla towarzysza STALINA
W obozach NKWD ZSRR dla je?c?w wojennych i w wi?zieniach zachodnich obwod?w Ukrainy i Bia?orusi w chwili obecnej przetrzymywana jest wielka liczba by?ych oficer?w armii polskiej, by?ych pracownik?w polskiej policji i organ?w wywiadu, cz?onk?w polskich nacjonalistycznych k-r [kontrrewolucyjnych] partii, cz?onk?w ujawnionych k-r [kontrrewolucyjnych] organizacji powsta?czych, zbieg?w i in. Wszyscy oni s? zawzi?tymi wrogami w?adzy sowieckiej, pe?nymi nienawi?ci do ustroju sowieckiego.
Je?cy wojenni, oficerowie i policjanci przebywaj?c w obozach pr?buj? kontynuowa? dzia?alno?? k-r [kontrrewolucyjn?] i prowadz? antyradzieck? agitacj?. Ka?dy z nich tylko czeka na uwolnienie, aby mie? mo?liwo?? aktywnego w??czenia si? do walki przeciwko w?adzy radzieckiej.
Organy NKWD w zachodnich obwodach Ukrainy i Bia?orusi wykry?y szereg k-r [kontrrewolucyjnych] organizacji powsta?czych. Aktywn? rol? kierownicz? odgrywali w nich wszystkich byli oficerowie by?ej polskiej armii, byli policjanci i ?andarmi.
W?r?d zatrzymanych zbieg?w i os?b, kt?re naruszy?y pa?stwowe granice wykryto tak?e znaczn? liczb? os?b, cz?onk?w k-r [kontrrewolucyjnych] szpiegowskich i powsta?czych organizacji.
W obozach dla je?c?w wojennych przetrzymywanych jest og??em (nie licz?c ?o?nierzy i kadry podoficerskiej) - 14.736 by?ych oficer?w, urz?dnik?w, obszarnik?w, policjant?w, ?andarm?w, dozorc?w wi?ziennych, osadnik?w i agent?w wywiadu - wed?ug narodowo?ci ponad 97% Polak?w.
W?r?d nich jest:
Genera??w, pu?kownik?w i podpu?kownik?w - 295
Major?w i kapitan?w - 2.080
Porucznik?w, podporucznik?w i chor??ych - 6.049
Oficer?w i m?odszych dow?dc?w policji, stra?y granicznej i ?andarmerii - 1.030
Szeregowych policjant?w, ?andarm?w, dozorc?w wi?ziennych i agent?w wywiadu - 5.138
Urz?dnik?w, obszarnik?w, ksi??y i osadnik?w [wojskowych] - 144
W wi?zieniach zachodnich obwod?w Ukrainy i Bia?orusi przetrzymywanych jest og??em 18.632 aresztowanych (w?r?d nich 10.685 Polak?w), w tej liczbie:
by?ych oficer?w - 1.207
by?ych policjant?w, agent?w wywiadu i ?andarm?w - 5.141
Szpieg?w i dywersant?w - 347
By?ych obszarnik?w, fabrykant?w i urz?dnik?w - 465
Cz?onk?w r??norakich k-r [kontrrewolucyjnych] i powsta?czych organizacji i r??nych k-r [kontrrewolucyjnych] element?w - 5345
Zbieg?w - 6.127

W poprzek strony zamaszyste podpisy Stalina, Woroszy?owa, Mo?otowa, i Mikojana.

Tu co? od "przyjaci??" z Ukrainy.

17 wrze?nia przed po?udniem, ju? w pierwszych godzinach inwazji, nad g?owami organizuj?cych obron? lub maszeruj?cych oddzia??w Wojska Polskiego zacz??y pojawia? si? sowieckie samoloty z ulotkami, wzywaj?cymi do kapitulacji. Tak b?dzie niemal do ostatniego dnia walk. Ulotki, napisane fataln? polszczyzn?, w licznymi b??dami i przek?amaniami, mia?y obro?c?w zastraszy? i zach?ci? do wypowiadania pos?usze?stwa prze?o?onym. Sowieccy propagandy?ci liczyli, ?e odezwami najbardziej zainteresuj? si? s?u??cy w Wojsku Polskim ?o?nierze narodowo?ci ukrai?skiej i bia?oruskiej. Spodziewano si? ich masowej niesubordynacji; rzucanie broni, a nawet przechodzenia na stron? atakuj?cych. W jednej z ulotek mo?na by?o m.in. przeczyta?:

?o?nierze !

W ci?gu ostatnich dni armja polska zosta?a ostatecznie rozgromiona. ?o?nierze miast Tarnopol, Galicz, R?wno, Dubno w ilo?ci przesz?o 60.000 przeszli na nasza stron?.

?o?nierze! Co pozosta?o wam? O co i z kim walczycie ? Dla czego nara?acie ?ycie ? Op?r wasz jest bezskuteczny. Oficerowie p?dz? was na bezskuteczn? rze?. Oni nienawidz? was i wasze rodziny. To oni rozstrzelali waszych delegat?w, kt?rych pos?ali?cie z propozycj? o poddaniu si?. Nie wierzcie swym oficerom. Oficerowie i genera?owie s? waszymi wrogami, chc? oni waszej ?mierci.

?o?nierze ! – wzywano. – Bijcie oficer?w i genera??w. Nie podporz?dkowujcie si? rozkazom waszych oficer?w. P?d?cie ich z waszej ziemi. Przechod?cie ?mia?o do nas, do waszych braci, do Armji Czerwonej. Tu znajdziecie uwag? i troskliwo??[...]

Dow?dca frontu Ukrai?skiego S. TIMOSZENKO...

Niez?y ba?agan. :P Jako? inni nie maj? wyrzut?w z powodu czyjej? ?mierci. Czemu, wi?c nie zabi? tych kt?rzy zabili kogo? innego? Kara adekwatna do czynu.

Wed?ug mnie cz?owiek nie ma prawa decydowa? o ?mierci innego cz?owieka czy nawet SWOJEJ! W??czam w to eutanazje i aborcje, to tak?e jest zabijanie. Piszesz:

Najwi?kszych z?oczy?c?w, czyli masowych morderc?w? Jak my?lisz czym b?dziemy si? od nich r??ni? zabijaj?c ich? Niczym. Chcia?bym przywo?a? przyk?ad ?w. o. Kolbe, sam powiedzia? Niemcom ?eby jego zabili zamiast jakiego? m?odego m??czyzny, jak my?licie jaka by?a reakcja Niemc?w? Totalny szok! Ostatni? i najstraszniejsz? rzecz? jak? mogli Niemcy zrobi? to odebra? ?ycie, trzymali tym wszystkich w ryzach, a tu nagle wychodzi taki Kolbe i m?wi aby go zabili, szok poniewa? co mu teraz mog? zrobi?? Nic.
Wchodz?c w tematy wiary to czy cz?owiek ma prawo odbiera? komu? co? danego przez samego Boga?
Polecam obejrze? film pod tytu?em "Zielona mila".

zgodze sie stobom niemamy prawa decydowac o czyjms zyciu nawet tych os?b masowych morderc?w do wiezienia na dozywocie lepze pillnowanie wiecej polici i wystarczy

W przypadku pomy?ki s?du - historia pokazuje, ?e zdarza?y si? takie przypadki, najsurowsz? kar? ponios?aby niewinna osoba....
IMO -> do?ywocie, w celi z dresami-peda?ami + brak mo?liwo?ci warunkowego zwolnienia to dobra kara ; )
EW. tortury

Wed?ug mnie nie powinno tego by? w ?adnym kraju, poniewa? ?aden cz?owiek nawet najgorszy przest?pca nie zas?uguje na ?mier?.

w?a?nie @up...

Ale powinno si? obcina? genitalia :D to by by?a kara... bo m??czyzna ma w genach ?e ma ru...sza? si? z miejsca by zap?adnia?... ciekawe co by si? sta?o z takim cz?owiekiem :D... Sorka wiem ?e nie powienienem si? ?mia? ale to by?o silnbiejsze odemnie

Ja wola? bym umrze? ni? dosta? podw?jne do?ywocie ( bez warunkowego zwolnienie )...
Bo to i tak kara ?mierci tylko ?e cz?owiek umiera coraz bardziej si? pogr??aj?c... co to za rzycie siedzie? na dupsku i czeka? na ?mier?... Wystarczy?a by mi chwila bym m?g? si? wyspowiada? i END....

Dla mnie kara ?mierci jest bezsensowna... wi?zienia maja na celu nauczy? przest?pc?w ?e ?le robi? i wbi? im do g?owy ?e marnie sko?cz? post?puj?c tak dalej... a jak si? cz?owieka zabije to co? co to da? jeden przest?pca mniej... to tak samo jakby zabi? dod? i jedn? ( miejsce na wasz? refleksj? ) mniej...

Mam dopiero 14 lat ale takie jest moje zdanie i nie chc? by kto? je krytykowa?

@UP
Kara ?mierci to najlepsze rozwi?zanie dla pokrzywdzonych rodzin i dla pa?stwa. Czyli dla wszystkich. Po co kto? ma zape?niac przez 40 lat miejsce w pierdlu je?li zgwa?ci? i zamordowa? z zimn? krwi? jak?? dziewczyn?? S?dz?, ?e nie powinni?my wydawac pieni?dzy na resocjalizacj? takich osobnik?w, bo to im si? w ?yciu i tak nie przyda... B?d? gnic do ko?ca ?ycia w jednym miejscu. Po co, wi?c robi im si? wizyty u psychoterapeuty? Co to da?
Jedyny minus jaki w tym widz? to to, ?e s?d mo?e wydac z?y wyrok. Kto? mo?e byc niewinny a s?dzia te? jest cz?owiekiem.
Ale i tak jestem za wprowadzeniem kary ?mierci.

moim zdaniem nie bardzo, bo np. kto? zostanie fa?szywie oskar?ony o co? tam i zostanie na nim wykonana kara ?mierci i p??niej winn? osob? i co wtedy??
No ?ycia na pewno nie zwr?c?

Ja jestem za nie wporawdzaniem kary ?mierci. Jaki? sobie seryjny morderaca zabija wszystkich to trzeba go na do?ywocie do wi?zienia wsadzi? i w wi?zieniu umrze, a jak on zabija to nie znaczy, ?e my go musimy zabija?. W?a?nie np. Aborcja <lol500> tego te? nie powinno by?, bo to jest morderstwo mo?na powiedzie?, zab?jstwo swojego dziecka.

Ja nie jestem za kar? ?mierci bo lepiej da? takiemu mordercy kare do?ywotniego pozbawienia wolno?ci ni? ?eby jego m?ki sko?czy?y si? tak szybko. Mi by si? podoba?a zasada ucianania r?ki :) je?eli co? ukradniesz - stracisz r?ke. Zobaczcie ile os?b przesta?o by kra?? ;)

Ja nie jestem za kar? ?mierci bo lepiej da? takiemu mordercy kare do?ywotniego pozbawienia wolno?ci ni? ?eby jego m?ki sko?czy?y si? tak szybko. Mi by si? podoba?a zasada ucianania r?ki :) je?eli co? ukradniesz - stracisz r?ke. Zobaczcie ile os?b przesta?o by kra?? ;)

Wiesz, tu akurat Ci? nie popieram.
Gdybym osobi?cie mia? wybiera? pomi?dzy do?ywociem a kar? ?mierci, wybra?bym to drugie... W ko?cu podczas siedzenia w pudle musi doj?? do † ... wi?c lepiej sobie przyspieszy? =D Taka moja opinia.

Wiesz, tu akurat Ci? nie popieram.
Gdybym osobi?cie mia? wybiera? pomi?dzy do?ywociem a kar? ?mierci, wybra?bym to drugie... W ko?cu podczas siedzenia w pudle musi doj?? do † ... wi?c lepiej sobie przyspieszy? =D Taka moja opinia.

Mo?e za ile? lat Ci? wypuszcz?? Albo zwiejesz (raczej marne szanse). Je?li nie b?dziesz w izolatce, a w celi nie b?dziesz mia? peda??w, to mo?e nie by? tak ?le : )

A je?li b?dzie, to zawsze mo?na si? powiesi?...

@UP
Kara ?mierci to najlepsze rozwi?zanie dla pokrzywdzonych rodzin i dla pa?stwa. Czyli dla wszystkich. Po co kto? ma zape?niac przez 40 lat miejsce w pierdlu je?li zgwa?ci? i zamordowa? z zimn? krwi? jak?? dziewczyn?? S?dz?, ?e nie powinni?my wydawac pieni?dzy na resocjalizacj? takich osobnik?w, bo to im si? w ?yciu i tak nie przyda... B?d? gnic do ko?ca ?ycia w jednym miejscu. Po co, wi?c robi im si? wizyty u psychoterapeuty? Co to da?
Jedyny minus jaki w tym widz? to to, ?e s?d mo?e wydac z?y wyrok. Kto? mo?e byc niewinny a s?dzia te? jest cz?owiekiem.
Ale i tak jestem za wprowadzeniem kary ?mierci.

Hmmm a gdyby ciebie tak przy?apali na czym? ??? ( nie chc? ci? obrazi? ale to tylko przyk?ad ) to mieli by ci? zamkn?? czy zabi??
Wiesz co do?ywocie jest gorsze od ?mierci, bo przecie? gdyby ci? terrory?ci ( XD ) wzi?li na tortury to by? ich b?aga? o kulk? w ?eb... wiadomo s? dwie strony medalu. Z jednej strony kara ?mierci jest przestrog? ale przemoc robi tylko przemoc; lecz z drugiej do?ywocie zmienia psychicznie cz?owieka i daje mu si? poprawi? lecz nie w ?yciu tylko ?e umrze jako kto? wi?cej ni? zgorszony przest?pca...

PS. kto? napisa? ?e to nie temat dla dzieci w wieku 13 - 14 lat bo si? nie znaj? na ?yciu... A by?cie si? zdziwili bo dzieci postrzegaj? ?wiat inaczej i cz?sto z lepszego punktu widzenia ni? doro?li :rolleyes:

Wiesz co do tego czy wprowadzi? kar? ?mierci czy nie to raczej nie mamy co rozmawia?. Bo mieszkamy w kraju (i bardzo dobrze) w kt?rym nie mo?na przeprowadzi? eutanazji ani aborcji (czyli mo?na powiedzie? dobrowolnej ?mierci przynajmniej w przypadku tego 1). Kara ?mierci nigdy nie jest dobrym rozwi?zaniem bo istnieje co? takiego jak resocjalizacja? Osoba kt?ra zabi?a kilka os?b do ko?ca ?ycia b?dzie siedzie? w wi?zieniu i to jest m?czarnia (nie m?wie ju? o gwa?cicielach kt?rych inni wi??niowie posuwaj? w celi bo to ju? ca?kiem). Przypu?cmy chce pope?ni? samob?jstwo kupuje sobie moj? ulubion? bro? Ak-47 i berette dla smaku i ide do w czasie test?w 3 klasist?w do szko?y. Strzelam w sufit "wszyscy pod ?ciane" i robi? najbardziej krwaw? rze? w historii edukacji na ?wiecie - nie mia?em nic do stracenia a przynajmniej b?de s?awny. Wiem, ?e to opowiedz psychola, ale perspektywa do?ywotniego wi?zienia mnie przera?a a ja pope?niam samob?jstwo w szkole a gdy bym nie zd??y? (wpada at itd.) to i tak czeka mnie krzes?o wi?c jedno by?o. W USA w stanach w kt?rych jest kara ?mierci wcale nie jest najmniejszy wska?nik przest?pczo?ci. "?mier? niczego nie rozwi?zuje" dlatego jestem zdecydowanie przeciw. Chocia? niekt?rzy jeszcze pewnie my?l? tak jak J. Stalin "?mier? rozwi?zuje wszystkie problemy – nie ma cz?owieka, nie ma problemu." - Cytat z gry Cod. Pzdr Drexav!

.. nic doda? nic uj?? ..!!! niemam prawa takiego!!! i oby nigdy nie by?o kary ?mierci ...... niemamy prawa decydowa? o czyje? ?mierci ~~

Owszem mamy. Ja czu?bym si? bezpieczniej w pa?stwie, w kt?rym kara ?mierci jest przewidziana w kodeksie karnym za zab?jstwo z premedytacj?. Ta kara jest i by?a stosowana przez cz?owieka od zawsze niezale?nie od rozwoju cywilizacyjnego i obszaru na kt?rym ludno?? ?yje. W Polsce powinna by? r?wnie? wprowadzona. Mo?e nie czyta?bym w brukowcach typu Fakt, ?e zn?w kto? zar?ba? s?siada siekier?.
"Ludzie, kt?rzy dzisiaj wyrywaj? najgorszych przest?pc?w od wyrok?w sprawiedliwo?ci, b?d? jutro mordowa? niewinnych."

Odp: Kara ?mierci.

Przeciw, ale pod warunkiem, ?e system prawny ulegnie w ko?cu zmianie i zbrodniarze nie b?d? wychodzi? z wi?zienia po paru latach za "dobre sprawowanie", bo jest to po prostu ?mieszne. Przeciw, bo uwa?am, ?e ?ycie - pozbawienie wolno?ci - b?dzie jeszcze wi?ksz? kar? ni? ?mier?, "zwyczajna" ?mier?, kt?ra sko?czy wszystko.
Absolutne NIE dla kary ?mierci. Osobi?cie bym wola?a, ?eby cz?owiek, kt?ry pozbawi? ?ycia mojej rodzinie, by siedzia? w wi?zieniu i cierpia? o chlebie i wodzie, bez mo?liwo?ci pracy, nadziei i telewizor?w.

Kara ?mierci, powinna zostac wprowadzona w Polsce. Dla ka?dej ze stron by?o by to odpowiednie wyj?cie. Polskie wi?ziennictwo mog?o by zaoszcz?dzic troch? pieni?dzy, a skazani zamiast m?czyc si? ca?e ?ycie we wi?zieniu mogliby od razu umrzec. Kiedy taki skazany wyjdzie po, 15-25 latach staje si? jeszcze bardziej niebezpieczny jak przed skazaniem. Od zawsze w Polskich wi?zieniach brakowa?o miejsc, a to mog?o by usun?c ten problem.

@Down
Niekt?rzy dostaj? do?ywocie, warunkowo wychodz? na wolno?c i wracaja do "bran?y". Wi?kszo?c z nich albo ko?czy w do?ku 2x1, albo wraca do wi?zienia.

@Killer Queen
Zanim w Polsce wejdzie resocjalizacja, typu zamiatanie ulic, budowa dr?g, to wi??niowie, nie b?d? ju? ?apani z powodu przepe?nienia polskich zak?ad?w karnych. A poza tym czy nie czu?/czu?a by? si? bezpiecznej w pa?stwie, w kt?rym jest stosowana kara ?mierci. Przest?pcy bardziej, by si? bali i pope?niali mniej przest?pstw.

Ostatnia edycja:

Brednie! Cz?owiek cz?owiekowi ?ycia nie mo?e odbiera?, ani cz?owiek samemu sobie!!! Dla ludzi kt?rzy post?pili wielk? zbrodnie powinni wsadzi? do wi?zienia i do?ywocie i 100% pewno?ci, ?e ta osoba nie wyjdzie z tamtond chyba, ?e po ?mierci.... Egzekucje powinni wycofa? w innych krajach i zaprzesta? ich wykonywania.

Kara ?mierci, powinna zostac wprowadzona w Polsce. Dla ka?dej ze stron by?o by to odpowiednie wyj?cie. Polskie wi?ziennictwo mog?o by zaoszcz?dzic troch? pieni?dzy, a skazani zamiast m?czyc si? ca?e ?ycie we wi?zieniu mogliby od razu umrzec. Kiedy taki skazany wyjdzie po, 15-25 latach staje si? jeszcze bardziej niebezpieczny jak przed skazaniem. Od zawsze w Polskich wi?zieniach brakowa?o miejsc, a to mog?o by usun?c ten problem.

Brednie. ?mier? cz?owieka nigdy nie jest dobrym wyj?ciem. Zamiast zabija? mo?na zleci? jakie? prace spo?eczne, zamiatanie ulic, napraw? dr?g, czy cokolwiek innego. Z jednej strony po?ytek dla spo?ecze?stwa, z drugiej dla samego skazanego. To si? nazywa resocjalizacja. Poza tym, jak? kar? zastosowa? dla kata? W ko?cu on te? morduje. A morderstwo w imi? prawa to jest ju? totalny paradoks. Dlatego jestem absolutnie przeciwna wprowadzeniu kary ?mierci w Polsce.

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty.
Do góry