• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Gitara czy perkusja ?

Status
Zamknięty.

Anime

User
Liczba reakcji
0
Hej.
Pytanie jest nast?puj?ce : co jest wg. was fajniejsze perkusja czy gitara.
Na gitarze ( Ibanez GRG170dx ) gram ju? p?? roku. Ale nie za bardzo mi idzie gra :S
I chcia?bym prosi? was o pomoc w wyborze. Zosta? przy gitarze czy kupowa? perkusje ?

Odp: Gitara czy perkusja ?

Gitara.
Za perkusj? nigdy nie przepada?em, nudne zaj?cie.
Nie jestem fanem rocka/metalu wi?c nie znam si? kompletnie na rodzajach gitar etc. Ale c??, swoje wiem, ?e z perkusj? na ognisko ze znajomymi si? nie wybierzesz :)

Zdecydowanie Gitara. Gra jest bardziej wymagaj?ca je?eli chodzi o trening - perkusja wymaga wrodzonej rytmiki, kt?r? niekoniecznie wszyscy posiadaj?. Gitara wymaga o wiele wi?cej kreatywno?ci, daje wi?ksz? ilo?? mo?liwo?ci, jest wi?kszy zakres mo?liwych ruch?w (chodzi mi o ilo?? mo?liwych d?wi?k?w, akord?w, bar?w itp.) - je?eli chcesz wiedzie? o co mi chodzi, przes?uchaj piosenk? Fighting Dreamers (chodzi mi zw?aszcza o przej?cie po trzeciej zwrotce: sp?jrz na ilo?? kombinacji i warstw).
Gram na gitarze ju? sporo i powiem Ci, ?e zdecydowanie gra na gitarze bardziej si? op?aca. Mo?esz zabra? j? praktycznie wsz?dzie.

Perkusja jest zbyt denerwuj?ca (chyba, ?e lubisz t?uc pa?kami o b?ben godzinami), g?o?na (chyba, ?e masz s?siad?w z anielsk? cierpliwo?ci?) i trudna to przetransportowania. Jedyne co jest w niej dobre, to to, ?e ka?dy ma?olat marzy o takim sprz?cie.

Vrael napisał:
Gdyby? jednak planowa? do??czy? do jakiego? zespo?u muzycznego, pomy?l nad perkusj?.
Ch?opak gra ju? p?? roku na gitarze, do tego zdaje si? mie? ponad 14 lat. Aby nauczy? si? gra? na instrumencie na poziomie na kt?rym b?dzie mo?liwa gra w zespole (gra profesjonalna) nauk? powinien zacz?? wsze?niej - oczywi?cie zak?adaj?c, ?e nie jest muzycznym geniuszem (Chopin dla fortepian?w itp.)

Regards
Seylit

Ostatnia edycja:

Ja polecam ci gitar?, ucz? si? gra? od roku, i te? za wiele nie umiem, ale powiem ci jedno: gitara ma w sobie to co?, zawsze mo?emy j? zabra?, na imprezy, ogniska, zagra? i po?piewa? z przyjaci??mi. Perkusja ma to do siebie ?e jest g?o?na, i tak jak napisa? Seylit wy?ej, potrzeba w?o?y? sporo czasu i mie? wrodzone poczucie rytmiki, aby dobrze na niej gra?.

Moja rada brzmi: ucz si? dalej grac na gitarze.

P.S A tak wog?le, na gitary lec? laski.

Hmm...
No to jestem w czarnej dupie ;p
Potrafi? z?apa? i zachowa? rytm, perkusja zawsze mi si? podoba?a. Nie my?l? o grze amatorskiej tylko chcia?bym przej?? poziom wy?ej. No... Mo?e troch? wi?cej =).
O tym, ?e perkusja jest g?o?na, doskonale wiem. Mieszkam w domu, a nie w bloku ;)

(15 lat mam;p)

Zale?y od grubo?ci twojego portfelu. Dobra gitara - 600z?, dobra perkusja - 4000z?.
Jeszcze wchodz? w gr? Twoje uzdolnienienia. Nie wiem, czy to si? sprawdza w praktyce, ale s?ysza?em, ?e dla testu mo?na klaska?. Raczej co? bardziej wymagaj?cego a nie klap... klap... Tylko klapklapklapklapklap :p

Mam takie g?upie pytanie... Czy b?bny si? stroi ? -.-" :o

gitaraa

nie zabardzo ci idzie ?
moze dlatego ze starasz sie grac na pamiec.
wczuj sie i graj tak jak ci sie podoba.

Zale?y te? od wieku ^^ a dlaczego je?li juz masz 20+ lat i chesz zacz?? nauke gry na perkusji to powiem Ci ze bez 'talentu' lepiej sie za perkusj? nie zabiera?, chyba ?e chesz gra? jak do?wiadczeni na 'loozie', albo dal zabawy.

Gitara te? im szybciej si? za ni? z?apiesz tym lepiej lecz do opanowania ?atwiejsza ^^

No liczymy si? tu te? z cen? $$.

O ile masz poczucie rytmu wybierz perkusje. Je?eli masz metronom ustaw sobie ca??-nut?, wylicz ?semki, wy??cz metronom i uderzaj o parapet ci?gle te ?semki, je?eli po (dajmy na to) minucie w??czysz i dalej b?dzie w tempie, jeste? stworzony dla perkusji ; ).
A co do zwolennik?w gitary... Co mu po tym, ?e b?dzie potrafi? zagra? par? biesiadnych nut? Gra si? przede wszystkim dla siebie ; ). Ja np. podczas tej fali na gitary itd., wybra?em tr?bk? i nie ?a?uje. Mimo ?e przepisuje jej si? tylko Jazz, mo?na zagra? praktycznie wszystko (cho? ja i tak zawsz? b?d? uwa?a?, ?e jest ona stworzona do "mi?osnych" piosenek, gdzie trzeba bawi? si? artykulacj?).

Je?eli nie masz pieni?dzy, pozostaj? Ci jeszcze ta muzyczna (o ile w twoim mie?cie jest i naucza perkusist?w). Tam b?dziesz m?g? si? wybiera? ile tylko chcesz by pogra?. Niestety wrzuc? Ci te? teori?, ch?r, kszta?cenie, fortepian.

Aby nauczy? si? gra? na instrumencie na poziomie na kt?rym b?dzie mo?liwa gra w zespole (gra profesjonalna) nauk? powinien zacz?? wsze?niej - oczywi?cie zak?adaj?c, ?e nie jest muzycznym geniuszem (Chopin dla fortepian?w itp.)

G?upoty pierdzielisz. Znam ch?opaka, kt?ry w siedem miesi?cy nauczy? si? wi?cej, ni? paru ch?opc?w po sze?cioletniej szkole muzycznej. Liczy si? zapa?. Chyba nie uwa?asz, ?e 10 letnie dziecko porzuci zabaw? z kolegami, tylko po to by pogra? na perkusji?

Gitar? i perkusj? sie trudno gra to chyba wiesz, ja osobi?cie radzi?bym ci
wybra? perkusj?. Na perkusji ?atwo zagra? jaki? rytm ale trudno te hardcorowe rytmy np : Iron Maiden, Metallica.
A w gitarze to te? trudno a nawet trudniej.
Ja radzi?bym wybra? perkusj?.

jak ju? zacz??e?, to graj na gitarze :P moim zdaniem perkusja jest fajniejsza, ale te? o wiele dro?sza i trudniej si? czego? trudniejszego nauczy? ^^

@down
jak to nie ma miejsca na sol?wki? o_o mo?e w piosenkach takich zrobionych w studio rzadko s? sol?wki na perkusji, ale widocznie nigdy na koncercie nie by?e?. nie tylko gitara elektryczna gra sol?wki.

Mam takie g?upie pytanie... Czy b?bny si? stroi ? -.-"

tak, i to jest w?a?nie ta najgorsza cz??? w grze na perkusji... ja nad samym werblem czasem siedz? po par? godzin, ?eby jaki? nowy d?wi?k uzyska? :p ale nie b?j si?, b?bny nie wymagaj? tak cz?stego strojenia jak gitara ^^

P.S: ?eby nie ha?asowa? mo?esz sobie kupi? perkusj? elektryczn?, ale nic nie mo?esz w niej wymieni?... Tylko podw?jn? stop? sobie kupi?.

Ostatnia edycja:

Napewno gitara. Czemu? Graj?c nawet na perkusji w zespole nie mo?esz mie? cz??ci na sol?wki... A na gitarze wymiatasz ?e uszy bol? ;)

Na gitarce jak sobie sam grasz to pieknie brzy i samemu i w kapeli a perkusja tylkow grupie.
Chociaz cozzy powel i sam wymiata?:D:p

Status
Zamknięty.
Do góry