• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Etedan's Mapping Thread

Status
Zamknięty.

Etedan

Advanced User
Liczba reakcji
32
Nie ka?dy z was wie ?e taki usrany mapper jak ja jara
si? pracami Neona i Fluosa bowiem to najlepsi mapperzy jakich znam.
Zainspirowany jedn? prac? z nich daj? wam 2 screeny na pocz?tek.
Jak mi wysz?o totalna **** sami ocencie.

Some shit. :lol:

knu1p.png

mTV1n.png

Pozdrawiam,
Evan.

Odp: [Evan Souls] Showoff Thread

S? dobre...

Mapy s? dobre. Mi si? podobaj?, ale nie wiem co mam oceni? - da?e? tylko dwie prace...

1. Wszystko dobrze zrobione, ale kiepsko wygl?da ten l?d wraz z podziemiami.
2. Te? dobra, ale co robi trawa pod ziemi??

*Dodaj jakie? prace na ,,powierzchni" np. las albo g?ry...

Chocia? bym chcia? nie dor?wnam im.
-?adne sobie znalaz?e? autorytety... ;/

Zepri

Tak jak Zepri niema co oceniac , da?e? tylko dwie prace. Wstaw na imageplay.pl z 3 prace to b?dzie mo?na oceniac. A je?eli tak bardzo Ci zale?y to moje ocena jest nast?puj?ca: 8/10

S? dobre...

Mapy s? dobre. Mi si? podobaj?, ale nie wiem co mam oceni? - da?e? tylko dwie prace...

1. Wszystko dobrze zrobione, ale kiepsko wygl?da ten l?d wraz z podziemiami.
2. Te? dobra, ale co robi trawa pod ziemi??

*Dodaj jakie? prace na ,,powierzchni" np. las albo g?ry...

Cytat:
Cytat:
Chocia? bym chcia? nie dor?wnam im.
-?adne sobie znalaz?e? autorytety... ;/

Hmm oceniajcie za ca?okszta?t a ja ub?stwiam Fluosa i Neona,
Zepri :]

Chyba nie widzia?e? prac Chauza, przy nim Neon to dziecko, ktore ledwo co umie obslugiwac map edytor. A jesli bierzesz przyklad z Neona, to masz za jasne zdjecia! Za duzo na nich widac! Karygodny blad.
A sprobuj go skrytykowac to jego 'armia' cie zaraz dojedzie.

Co do prac, sa poprawnie wykonane. Na pierwszym ssie, zielone gowienko kolo wodospadu nie pasuje. Ground(bloto), moglo by byc bardziej zrandomizowane, + np. inne blotko.
Druga praca tak jak i wczesniejsza wykonana poprawnie i estetycznie, jednak nie zachwyca.

Nie jest sztuka zrobic mape 16x16, sztuka jest zrobic mape i ss z map edytora. Ingame to takie gowienko, ktore powoduje, ze kazda praca wyglada duzo lepiej niz w map edytorze. To tak jakbys mial ladna dziewczyne i dziewczyne z tapeta na twarzy. Albo zdjecie dziewczyny przerabiane przy uzyciu photoshopa, niby wszystko fajnie tylko, ze to nie jest prawdziwy wyglad tej dziewczyny.

Jednymi slowy estetyczne i poprawnie wykonane, ale nic pozatym. Moge dac 6-7/10.
Na tym nie polega prawdziwy mapping, chyba ze robisz ssy do zapowiedzi.

@up Ja lubi? ssy in-game bo s? czyste i nie zmulaj? ci neta.
Tak wog?le widzia?em prace Chauza lecz nie wszystkie.
Ale powiedzia?em ?e mapperzy jakich znam.Chauza nie zna?em
widzia?em jego prace i tyle.

Taki ma?y edit Enigma City.
M7CIM.png

Co o tym s?dzicie ?

Ostatnia edycja:

Przesadzi?e? troch? z tym miksem ?cian i dach?w, przez to ca?y budynek wygl?da jakby? posk?ada? go z niepasuj?cych do siebie element?w. Co do reszty jest czysto i ?adnie, lecz za du?o element?w si? powtarza.

troszecku co? ma?o tych koment?w.
co do evo to przerabiam miasto ale nie mam weny i nie wiem kiedy dodam.[100%DODAM].
A ta narazie Dragonsy[nie pieprzy? mi na temat natury].

6u0tq.png

o6ztZ.png

MEssv.png

No c?? bo nic nie mam na refiresza dlatego ma?e gufno :D

Zara wci?gn? warna ale co tam...
Koooooomeeentowa?!

Nic nowego, oklepane expowisko. W prawie ka?dej Galeri jast podobne, dlatego nie podoba mi sie pod wzgl?dem pomys?u lecz wizualnie bez zastrze?e?.8/10

Wszystkim to powtarzam i powt?rze jeszcze raz: Dajcie do swoich map wi?cej pomys?u bo s? nudne dlatego nie dziwcie sie ?e nie ma komentarzy.

Przesadzi?e? troch? z tym miksem ?cian i dach?w, przez to ca?y budynek wygl?da jakby? posk?ada? go z niepasuj?cych do siebie element?w. Co do reszty jest czysto i ?adnie, lecz za du?o element?w si? powtarza.

Co zrobisz, teraz taka moda. Jak nie zrobisz g?wna ze ?cian to nie jeste? mapperem :D

@Topic
Mapy jak dla mnie s? spoko. Dziwne tylko troch? ro?liny z d?ungli w smoczej jamie. Bior?c pod uwag? realizm, zdech?y by.

Co do Neona, Fluosa eh.. Fluos ujdzie ale Neon to zarozumia?y kole? (patrz abc).
liveinabottle rox! :D swoj? drog? Ethan te? z?ych map nie robi.

Inspiruj?c si? pracami Fluosa daleko nie zajdziesz. On zawsze robi? amatorskie g?wna i krytykowa? ...wr?? je?dzi? innych, by si? dowarto?ciowa?(krytyka jest konstruktywna, kiedy daje si? do zrozumienia co jest robione ?le - on po prostu pisa?, ?e co? jest chujowe), sam inspirowa? si? pracami zaawansowanych mapper?w(ethana, neona, itp) i po prostu robi? to co inni, ale nigdy nie mia? w?asnych pomys??w. Nie m?wi?, ?e jestem lepszy, ale jego duma ju? kilka razy doprowadzi?a go do bana.

Screen 1: Nie wiem po co ta trawa tam, skoro to dziura wype?niona cz??ciowo ?niegiem, nie wiem r?wnie? w jakim terenie owa miejsc?wka jest, wi?c do g?ry po lewej si? nie przyczepi?. Za du?o tam ro?linno?ci jak na zimowy klimat.

Screen 2: Nic specjalnego. O wiele lepiej by to wygl?da?o, gdyby by?o tam co? wi?cej, ni? tylko przej?cie w jaskini.
ja ub?stwiam Fluosa i Neona
Wsp??czuj?.
Screen 3(edit enigmy): d?? jest w miar? w porz?dku, schrzani?e? architektur?. G?rne pi?tro w ?aden spos?b nie pasuje do dolnego, ?ciany gwa?townie zmieniaj? styl co dwie kratki, dach wygl?da jakby to by?y jakie? sza?asy. Przesadzi?e? z mieszaniem dach?w.

Screeny 4-6:
A ta narazie Dragonsy[nie pieprzy? mi na temat natury].
To nie napieprzaj t? natur? w jaskiniach, w kt?rych nie powinno jej by?.
S? ciekawsze sposoby urozmaicenia ?cian, stare bordery ziemi b?d?ce w rzeczywisto?ci pod?og?, pasuj?ce do nowych nie zosta?y zachowane bez powodu. Mo?na na nie nanie?? wi?cej detali, ni? tylko zielony mech.

Co zrobisz, teraz taka moda. Jak nie zrobisz g?wna ze ?cian to nie jeste? mapperem :D
(...)
Co do Neona, Fluosa eh.. Fluos ujdzie ale Neon to zarozumia?y kole? (patrz abc).
liveinabottle rox! :D swoj? drog? Ethan te? z?ych map nie robi.
Na pustyni i w mie?cie obsadzonym w zimowym klimacie te?? Bez przesady.
Neona nie znam, ale Fluos jest zarozumia?y, wi?c nie ujdzie. Co do Ethana i Chauza si? zgodz?. Jak mo?ecie por?wnywa? do nich Fluosa... Fluos to jaka? pomy?ka, je?li chodzi o branie go za zaawansowanego.

Do galerii przydzielam prefiks ?rednio-zaawansowany, na pr?b?.

Ostatnia edycja:

@up Zbizu zjeha?e? mnie bo ja cb pojecha?em ?
Je?eli o pierwsze dwie prace by? to "showoff nie robi?em pod gr?.
O dragony inspirowa?em si? na jednym z najlepszych mapper?w otland.net [Peroxide].
On za swoje dragony dosta? pozytywy i ja widz? ?e du?o ich nie zbieram.
Robi? tera takjakby w?asny pomys? ale wi?cej si? dowiecie ze screen?w.
Osobi?cie uwa?am ?e nie za?uguj? na ?rednio-zaawansowany prefix.
Ale jak sam m?wi?e? to na pr?b? wi?c postaram si? was tutaj zadowoli?.
Dzi?ki za pozytywne jak i negatywne komentarze.
A tymczasem wioska. [ci?gni?ta inspiracj? od Pat2].

Sh0sx.png

6doPH.png

HdLE.png

@EDIT Zbizu fakt ?e Fluos by? arogancki ale dobry z niego mapper.

Ostatnia edycja:

Jak dla mnie spoko tylko nie podoba mi si? pewna typowa rzecz. Tak typowa, ?e wszyscy pro elo mapperzy j? robi? a wszyscy inni to zgapiaj?. Mianowicie chodzi mi o traw? i kamienie na dachu. Rozumiem, ?e mo?e macie jaki? nie dosyt ale tworzenie tego typu g?wienek jest bezsensownym rozwi?zaniem. Rozumiem jakby to by?a zawalona chata, lub co? na styl elfiej czy te? lekko wkomponowanej w ska?y ale w zwyk?ej wiosce?

Jak ju? m?wi?em og??em fajnie wysz?o, nie przewali?e? z detalami na pod?o?u i jest oki.

@Co do Otlandu, to jest jak tnet ale z inn? warstw? spo?eczn?.
Tutaj jak powiesz ?le o kadrze, bany, warny.
Tam jak powiesz ?le o powszechnie uwa?anym guru mapperskim co? ?le jeste? obra?any i poni?any. Nie ma co si? sugerowa? fake-opiniami dla podlizania si?.

Przykro mi, ?e odebra?e? m?j komentarz jako zaproszenie do flamewara. Zgadzam si? z Tob?, ?e pocz?tek mojej galerii jest beznadziejny. Nie pojecha?e? mnie - po prostu wyrazi?e? swoje zdanie i napisa?e? co robi? ?le. Tw?j post jest jednym z bardziej konstruktywnych w mojej galerii. Ja r?wnie? wyrazi?em swoje zdanie i r?wnie? napisa?em gdzie pope?niasz b??dy. R??nica pomi?dzy krytyk? a pojazdem jest taka, ?e przy krytyce dowiadujesz si? co zrobi?e? ?le, natomiast gdybym mia? Ci? je?dzi? z?o?liwie napisa? bym po prostu, ?e Twoje prace s? chujowe, robione autoborderem i jeste? beznadziejny nie argumentuj?c tego. W Twojej galerii jest ma?o screen?w, wi?c wyrazi?em swoje zdanie na temat ka?dego z nich osobno.
Co do Fluosa jest tak jak ka?dy mapper - mia? lepsze i gorsze prac?, ka?dy by? kiedy? amatorem, jednak on mia? ma?o tych lepszych prac. Szczerze m?wi?c normy mappingu nieco si? podnios?y przez te trzy lata - to co teraz robi? amatorzy i ?rednio-zaawansowani kiedy? uchodzi?o za szczyt zajebisto?ci.

Wioska wysz?a Ci nieco lepiej - szczerze mi r?wnie? podobaj? si? czyste drogi z ma?ymi krzywiznami bez nawalonych ogromnych ilo?ci innych border?w, lecz rzadko bywa to doceniane. Dodatkowo dziwnie wychodzi mieszanie drogi z polem - przyda?o by si? tam nieco odst?pu w formie trawy czy czego? takiego. Zastanawia mnie r?wnie? dlaczego mapperzy stawiaj? k?pki trawy na drodze - nie powinno to tam rosn?? w takiej formie, tu zwracam si? do wszystkich, bo nie pierwszy raz takie co? widz?. Ostatnia uwaga:
83748357.png

Widzisz to?
W takich miejscach u?ywaj na przysz?o?? zewn?trznego bordera dirtu i/lub trawy, ?eby zakry? ten fragment pod?ogi, gdy? psuje on wygl?d pracy.

Edit: Pod?oga na ostatnim screenie ta posiekana nie pasuje do dirtu

Ostatnia edycja:

wi?cej komentarzy mo?e bo ja mam ich tu wi?cej ni? wy.
Od?wie?am.

rMLEJ.png

hupuC.png

UjREw.png

To b?d? moje ostatnie screeny je?eli nie b?dzie komentarzy! ;)

A kolejny raz mamy pisac, ze jest wszystko fajne, estetyczne, ale dupy nie urywa?

Nie pykly ci te 'paleniska' na scianach, dajace swiatlo.
Ground by moglbyc bardziej urozmaicony.

Jestes prawie jak Ethan. On tez kiedys uznal, ze na polskich forach mu nie komentuja to poszedl na otlanda i tam zdobyl sobie rzesze fanow co o mappingu nie maja zielonego pojecia i ktorzy zawsze mu napisali, ze jest slitasnie.
Jak oceniac cos, co tylko jest ladne i w dodatku upiekszone jeszcze ss'em z gry? Moge ci wytknac jedynie bledy, jak powyzej.

Nie rozwiniesz sie robiac mapki 16x16, tyle mojego zdania.
Taki mapping prezentuje moim zdaniem brak ambicji. Nie rozwijasz sie, nie rzucasz sobie kolejnych wyzwan. Bo co tu znow zrobic? Kolejne smoki? Kolejne undeady? Bylo, bylo, bylo. A poprawne wykonanie na tym poziomie to za malo do oklaskow.

Nie zrozum mnie zle, nie hejtuje ciebie, poniewaz masz umiejetnosci i byc moze zalazki talentu. Nie bedziesz jednak lepszy robiac ciagle to samo.

Ostatnia edycja:

Abcq sorry ziomek ale tym stylem undead?w nie widzia?em tutaj robionych.
Ale dzi?ki za s?ita?ny komentarz.

Czym tu si? jara?? Twoje prace s? na poziomie Fluosa i Neona, normalny poziom, nic specjalnego nie prezentuj?cy tylko map? 16x16 co trudno nazwa? map? ; D R??nica mi?dzy Neonem a tob? i Fluosem, polega na tym ?e Neon sam wszystko wymy?la? a wy weszli?cie na OTland i robili?cie na wz?r jego screen?w, tak jak to teraz ka?dy robi. Patrz?c na twoje mapy m?g?bym powiedzie? ?e ju? takich widzia?em z 50.

HxKTz.png

ebB8a.png

nikt nie skomentuje ?

Status
Zamknięty.
Do góry