• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Dziam in gejm

Status
Zamknięty.

Zheyr

Naczelny programista tibia.net.pl
Liczba reakcji
113
Mappingiem si? nie interesuj?, stworzy?em co? takiego z powodu totalnej zmu?y:

25611858.png

71235768.png

79020309.png

74491792.png

Agh, oceniajcie.​

Odp: Dziam in gejm

O boze co za kwadrat :P
Na ostatnim jakos lepiej to wyglada. Ale to tez jest porazka lekko mowiac.

Podstawa podstaw:

Szkoda czasu na taka zmule. Jak juz nie masz nic innego do roboty to chociaz bys sie czegos konkretnego pouczyl w tym temacie, a nie trzaskal takie bez sensowne fragmenty map :P

Akurat ja nie czytam poradnik?w. Jestem osob?, kt?ra pr?buje prac? doj?? do perfekcji bez jaki? tutoriali, po kt?rych b?dzie si? robi?o krok po kroku tak jak jest w tych poradnikach :)

Powiedz mi, a zapomn?, poka? mi, a zapami?tam, pozw?l mi zrobi?, a zrozumiem.

Akurat ja nie czytam poradnik?w. Jestem osob?, kt?ra pr?buje prac? doj?? do perfekcji bez jaki? tutoriali, po kt?rych b?dzie si? robi?o krok po kroku tak jak jest w tych poradnikach :)

Nawet nie zagladasz do poradnikow.
Tam nie masz nic krok po kroku. Masz tylko pokazane na obrazkach jak to mniej wiecej ma wygladac, zeby nie razilo w oczy jak ktos na to spojzy. Wystaczy, ze zobaczysz do czego masz dazyc mniej wiecej. I o to chodzi w tych poradnikach ktore ci podalem. A do nich akurat radze ci sie stosowac. Bo jesli bedziesz robic wszystko sam dalej tak jak teraz, to za ciekawie to nie bedzie wygladac. A jesli bedziesz sie stosowac do rad w tym temacie jak robic mape, to wyjdzie na to samo co przegladajac poradniki, tylko dluzej ci to zajmie.
No i poza tymi poradnikami, mozesz przegladac tez galerie innych, zeby zobaczyc jakie rozwiazania wymyslili na pewne problemy.
No chyba, ze kompletnie sam chcesz od 0 wymyslic wlasny styl mapowania. Co moim zdaniem nie ma sensu, bo duzego pola do popisu to tutaj nie masz, bo chyba wszystko zostalo juz wymyslone, wiec nie zaskoczysz nikogo swoim super stylem, bo ktos juz gdzies z tego na pewno korzystal. Dlatego latwiej bedzie wzorowac sie na kims kto juz to w jakims stopniu poznal. Niz zaczynac samemu kompletnie od 0.
No ale, to tylko moje zdanie :)

W kazdym razie, bedziesz jeszcze jakies mapki robic i pokazywac, czy tylko tak zrobiles jednorazowo?

Pewnie b?d? wrzuca?. Jak efekt ko?cowy mapy wyjdzie taki jaki sobie u?o?y?em w g?owie to wrzuc?. Je?eli nie wyjdzie to si? pewnie.. zdenerwuj? i RME wy??cz?.

---Aktualizacja---

Skomentujcie co? dziady, no!

To na ostatnim screenie wygl?da ca?kiem przyzwoicie, ale niestety nie mog? tego powiedzie? o pierwszym i drugim:) Og?lnie nie jest ?le, jak masz co? jeszcze to wrzu? i ocenimy.

?wie?e:

10209045.png

99857790.png

Autoborder na dachu, wybaczcie.​

Je?eli chcesz zaj?? si? mappingiem to proponowa? bym Ci, aby? w jak najlepszym stopniu opanowa? jego element takie jak chocia?by natura. Doskonale wida? po screenach, ?e masz z ni? jeszcze pewne problemy, kt?re oczywi?cie da si? naprawi?:) Gdy ju? to opanujesz, wtedy b?dziesz m?g? si? zaj?? architektur?.

Komentarz - reputacja!

60707632.png

nawet fajnie ;p masz juz duzy skrawek tej mapy ?

Nie, nie posiadam sporego skrawka. Robi?em na jednym silniku - usun??em, przerzuci?em si? i teraz robi? jakby na nowo zaczynaj?c od temple.
Oczywi?cie zawsze musi by? problem jaki?, poniewa? pobra?em silnik i chc?c zrobi? konto na 1/1 - zrobisz je, ale jest jedno "ALE". Konta nie zapisuj? si? w bazie danych, nie mam poj?cia dlaczego. Zalogowa? si? normalnie mo?na, lecz w bazie nic nie ma.
Jak w configu ustawi? "mysql" zamiast "sqlite" to silnik si? wy??cza podczas w??czania.

Na tym poprzednim to co od poczatku. Droga jakas taka do ****. Natura zreszta tez slaba.
Ten dach to konkretnie zwalony zostal przez ciebie.

To temple ciekawe, ale te teleporty po lewej na dole ktorych nie widac z sierodka temple to masakra jesli ktos mial by na tym grac xD
Dalej nie bede ocienial bo sie nie znam na mapach tak na prawde.

Poprawione temple.. komentarz - reputacja!​

7new.png

No no ?adnie to wygl?da widz?, ?e poma?u zaczynasz robi? post?py. Do tego temple dodaj jeszcze jakie? detale i b?dzie extra:) Powodzenia w dalszych pracach.

Lampa zachodzi pod czarna tablice.
Deska obok stoi na kamieniu i oparta o okno...
Schody(tam sa w ohole schody na dol?) sa tak zastawione ze ledwo je widac, niezbyt ladniei to wyglada moim zdaniem.
Te sciany na gorze moze i jakis pomysl jest, ale jakos tak nierealistycznie to wyglada.
Na dole przed wejsciem do swiatyni sa zbugowane bordery.
W lewym gornym rogu screena jest pusto...
Pod grzybkiem prawo gora jest zrandomizowana trawka.
Tu masz to pozaznaczane:
dcx3sl.jpg

W kazdej twojej pracy mozna wypisac wiele bledow ktore mozna by poprawic.
Ja sie na tym nie znam, a pare rzeczy i tak widze. Wiec slabo z twoimi pracami :P

Prosz? Panie czepialski.. wiesz. Ja mappuj? po swojemu :D
Reputacji Ci niestety da? nie mog?, wyskakuje komunikat, ?e pierw musz? rozda? troch? reputacji innym u?ytkownikom, aby da? Ci.

7new.png

no kolego, no co tu du?o m?wi?, sza?u niema ale nie jest ?le, @Pan Kikimora wszystko ?adnie wyt?umaczy? gdzie b??dy i staraj si? ich unika? na przysz?o??.

Struktura jaskini zrobiona z Raw'u, a te, te, te.. boki wype?nione autoborderem, to ?le?

16084848.png

Chyba musz? silnik zmieni? zn?w..​

Na pod?oge dawaj wi?cej ?wiru + mi si? te paj?czyny nie podobaj? niedoko?czone.

Nie jest ?le ;)

za szybko robisz mapy ,postaraj si? zrobi? ?adnie po?wiczy? i b?dzie dobrze.
Co do map s? ?adne spoko ale robisz widoczne b??dy. kolega Kikimora ju? ci je wytyczy?
wi?c ja jedynie mog? poradzi? podgl?danie galerii "Zaawansowanych"
Mo?e by si? uda?o ci ?adnie dawa? detale, robi? bordery i architekture.

Status
Zamknięty.
Do góry