• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 27 Paź 2025:
    Idyllia (Optional PvP) Hostera (Open PvP) us_logo Dracobra (Open PvP)

Restart Komputera :(

Status
Zamknięty.
Witam, pisz? ten temat tutaj, poniewa? nie wiem gdzie. A wi?c.
Od ostatnich 3 dni mam problem z swoim PC, a dok?adniej chodzi mi o gr? Tibi?. Zawsze gra?em w Tibie po 5-6h dziennie, wszystko by?o okej. Od 3 dni jak odpalam Tibie komputer si? restartuje samoczynnie, a je?eli nie odpalam Tibi i siedz? na gg, internecie to nic si? nie dzieje. Powiem jeszcze, ?e komputer m?j mam oko?o 5 lat, ale cz??ci by?y cz??ciowo wymieniane. SpeedFana mam, i wstawi? screen bez grania w Tibie ( komputer uruchomiony 2,3h)

Dodam jeszcze, ?e PC czy?ci?em. Je?eli chcecie jakie? og?lne informacje na temat karty graficznej, czy czego? to piszcie, wstawi?.

Our partners and their custom servers:

Odp: Restart Komputera :(

Masz virusy przez wy??czonego anty virusa, je?eli nie to zbieg okoliczno?ci. Mimo wszystko musisz zrobi? formata, oraz przeinstalowa? Windowsa, bo za pewne to wszystko przenios?o si? na system32. :)

Dzisiaj b?d? jutro b?d? robi? Formata, poniewa? szukam p?ytki. Co zainstaluje to skanuje komputer antywirusem ESET NOD32 i zazwyczaj 0 infekcji, b?d? 3-4. To nic z sprz?tem ?

Dodam jeszcze, ?e co 5h mam Zamykanie Systemu, ale to inna bajka. Chyba wirus Blaster.

Ostatnia edycja:

Problem ma ma?y zwi?zek z tibi?, przenosz? do bardziej pasuj?cego do twojego problemu dzia?u.

Edit: tak jak 2 posty ni?ej - spr?buj pobra? najnowszy sterownik do karty graficznej z neta

Ostatnia edycja:

Powiem szczerze ?e te? mia?em ten sam problem ze starym sprz?tem. Pr?bowa?em wszystkiego formatowa?em dysk, przeinstalowywa?em windows'a, skanowa?em komputer/usuwa?em wirusy, lecz nic nie pomog?o... Pewnego dnia wpad?em na pomys? aby odkr?ci? boczn? klap? od komputera (po stronie wiatraka od procka). Uruchomi?em Tibi?, pu?ci?em bota i przygl?da?em si? pracy wiatraka od procesora i... Okaza?o si? ?e wiatrak si? zatrzymywa? i po 5 min komputer si? restartowa?. No c?? zg?osi?em si? z tym problemem do komputerowego, a Panowie kt?rzy tam obs?ugiwali zaproponowali mi wymian? wiatraka, wi?c co ja mog?em zrobi?, musia?em wymieni? wiatraczek od procka. Kilka dni popracowa? normalnie, a potem zacz??y si? znowu cyrki z restartowaniem, ale po ponownym odkr?ceniu klapy wszystko funkcjonowa?o normalnie, pogrywa?em w Tibi? po dwa-trzy dni (non stop).
Nie wiem czy mo?esz mie? ten sam problem, ale z ciekawo?ci odkr?? klap? i pograj kilka godzin przy czym zwracaj uwag? na prac? wiatraka ;).

Pozdrawiam.

Kompa ju? mam odpalonego 10h i jak wida? restartu nie ma, ale tylko odpal? Tibie i restart. P?ytk? oryginaln? do formata zostawi? brat w Holandii, wi?c b?d? musia? przywr?ci? system o 2 miesi?ce.. Tak nie mia?em nigdy przy Tibi; /

mo?e to co? pomo?e ?

My?l?, ?e to jest wirus, ale nie na 100%. Przyjrz? si? bardziej pracy wiatraka na procku oraz wiatraka na karcie graficznej. Chocia? by?o to wymieniane 3 miesi?ce temu.

PS. Klap? mam otworzon? ca?y czas.

---Aktualizacja---

Odpali?em Tibie, restart komputera, ale wiatraczek od procka chodzi? ca?y czas. Po restarcie komputera, odpalam Google Chrome, wpisa?em pierwsz? liter? "t" i restart komputera. Nigdy tak nie mia?em ! wtf?

---Aktualizacja---

Sterowniki mam najnowsze, wi?c nie od tego. Wczoraj o godzinie 1:15 spr?bowa?em "jeszcze raz" uruchomi? Tibie i nawet loginu oraz has?a nie zd??y?em wpisa? "restart komputera". Po tym restarcie, komputer gdy dochodzi? do ?adowania Windowsa XP resetowa? si? r?wnie?, a? 3x i dopiero po tych 3x normalnie odpali? si?. Ale co z tego, ?e si? odpali? skoro po 5 min chodzenia na necie zn?w si? wy??czy? i go zostawi?em w piz**.

Ja my?l?, ?e to jaki? bardzo, ale to bardzo gro?ny wirus, b?d? Wiatraczek od zasilacza? nie wiem, dzisiaj "jeszcze raz" uwa?nie, a porz?dnie wyczyszcz? swojego PC.
Pom??cie ! to si? dzieje od 4 dni !

Ostatnia edycja:

Hmm, powiadasz ?e brat zostawi? p?ytk? w Holandii, ale klucz instalacyjny powinien znajdowa? si? na twojej obudowie (po prawej stronie). A co do p?ytki to mo?esz ?ci?gn?? z neta i przy weryfikacji podasz klucz, kt?ry otrzyma?e? przy zakupie Windows'a. Postaraj si? zrobi? formata, bo cofni?cie systemu nie zawsze pomaga, je?eli po formacie problem b?dzie si? powtarza?, to polecam i?? do serwisu komputerowego i porozmawia? z osob? kt?ra tam obs?uguje.

Powiem Ci, ?e gdyby prawdopodobnie chodzi?o o problem z wiatrakiem, to gdy przestanie pracowa? to komputer powinien piszcze?, bynajmniej ja tak mam. Najlepszym rozwi?zaniem b?dzie chyba ten format.

Dzieje si? tak poniewa? Twoje problemy nijak maj? si? do windowsa, pracy wiatraka (no mo?e troch?), sterownik?w czy innych pierd??. Musisz wiedzie?, ?e gdy komputer jest tylko odpalony to jest jego mniejszy pob?r mocy. W momencie, gdy w??czasz np. Tibi?, to obci??enie wzrasta a co za tym idzie komputer potrzebuje wi?cej mocy. W czym wi?c le?y problem ?

W zasilaczu. Radz? przede wszystkim ju? nie kombinowa?, tylko go wymieni? poniewa? spalony zasilacz to 95 % szansy, ?e i procesor, karta graficzna albo p?yta g??wna. Je?li komputer ma pi?? lat, to w takim wypadku za zasilacz z komisu nie powiniene? zap?aci? jakiej? du?ej kwoty (~50-100z?).

I powtarzam raz jeszcze, ?e nie radz? kombinowa?, odpala? Tibii, czy innych gier. Po prostu go zostaw w spokoju do czasu wymiany.

komp mu sie w idlu gotuje a wy, ?e wirusy
lito?ci

zmiana zasilacza na dobry na pewno nie zaszkodzi jednak najpierw: jaki masz zasilacz i dok?adnie ca?y sprz?t?
poza tym wyczy?? wszystkie radiatory i wiatraki, zmie? past?(chyba, ?e masz jaki? bardzo zaufany serwis w okolicy to oni mog? to zrobi?)
(poza tym jak by?o wymieniane to m?g? kto? to z dupy zrobi?, moja mama dosta?a laptopa gdzie poprzedni w?a?ciciel zmieni? procesor, nie do??, ?e si? gotowa? to mia? zbyt niskie napi?cie, po zmianie pasty na TAK? SAM? i zwi?kszeniu napi?cia[co mo?e podnie?? wydzielanie ciep?a!] temperatury zauwa?alnie spad?y)
po tym temperatury powinny wroci? do normy a koszt to kilka z?otych(pasta kosztuje mo?e i kilkana?cie, znacznie lepsza jeszcze troch? wi?cej ale nie zejdzie ca?a), jak nie pomo?e na stabilno?c to wtedy zasilacz sprawd?

Procesor: AMD Athlon(tm) 64 Processor 2800 + 1.81 GHz, 1,00 GB RAM
Zasilacz m?j ma 230V, i jak sprawdza?em Everestem wcze?niej ile co daje V, to na 12 by?o 11,71, na 5 bylo 4,71, a na 2 bylo 1,51 o ile sie nie myle (co do 2 i 3 bo 1 na pewno dobrze)

Pasta kupi?em i dzisiaj nak?adam na procesor, znaczy CPU. Je?eli problem dalej b?dzie wyst?powa? kupuje zasilacz 400V z ch?odzeniem na procesor, og?lnie d?l p?yty g??wnej (du?y wiatrak).

Mia?em kiedy? podobny przypadek i by?a to wina zasilacza, po prostu kondensatory na p?ytce by?y ju? wypuklone na maxa. Po ich wymianie komputer nie resetowa? si? przez jaki? miesi?c, czasem dwa i znowu pojawia? si? ten sam problem. Je?li masz tak? mo?liwo?? to zdemontuj zasilacz, otw?rz go i zobacz jak te kondensatory wygl?daj?. Tu podrzucam link gdzie jest dok?adnie opisany ten temat:

Uwa?am ?e to na 95 % jest wina zasilacza. Wi?c je?li jest to to, o czym napisa?em, masz do wyboru albo wymian? kondensator?w, b?d? wymian? zasilacza, przy czym jak widz? z tego co napisa?e?, to zasilacz masz bardzo s?abej mocy, wi?c lepiej chyba b?dzie go po prostu wymieni?.

Pozdrawiam

@UP
Mia?em taki sam problem tylko z inn? gr? wymiania zasilacza za?atwi?a spraw?, wi?c mo?e i w twoim przypadku to poskutkuje.

@OP: podaj model i moc zasilacza, jakie ma napi?cie wej?ciowe wszyscy dobrze wiemy...
a napi?cia sprawd? zewn?trznym miernikiem, czujniki na mobo potrafi? podawa? BARDZO dziwne warto?ci
(12 i 5 mo?esz ?atwo na molexie sprawdzi?, 3,3 mo?e sprawi? problem a reszta to juz zale?y od modu?u zasilania na mobo)

O czym w og?le jest ta rozmowa ? po co te nabijanie post?w ?

Jaki kurz w og?le .. przecie? nawet idiota zrozumie, ?e temperatury, kt?re pokazuje speedfan na tamtym zdj?ciu to wybryk czujnik?w, kt?re maj? nie sta?y pob?r mocy. Klasyczny przypadek zasilacza "no-name'a". Gdyby by?a to wina kurzu, jak kt?ry? to napisa? to temperatura by?aby realna chyba prawda ?

Po co Ci model zasilacza, skoro wiadomo z g?ry, ?e to gotowiec, wi?c zasilacz by? w pakiecie ? Po co te wyuczone gadaniny ?

A teraz na powa?nie. Gdyby problemem by? kurz, to przede wszystkim z kompa by capi?o. Po drugie temperatury w przypadku amd to maks 70 - 80 stopni i to ju? si? gotuje. Wi?c z g?ry odsun??em t? my?l. Sprawa druga to uszkodzona p?yta g??wna (tak jak kto? wy?ej pisa? wypuk?e kondensatory). Ale odpada, bo komputer by piszcza?, w og?le si? nie w??cza?, albo po prostu gas?by monitor przy czym lampka od kompa by si? pali?a.

Czemu wi?c zasilacz ? pow?d jest prosty. Widz?c parametry wniosnuje, ?e komputer ma 5-6 lat, i po tym czasie ka?dy zasilacz ma prawo si? wy?o?y? (chocia? w sumie to zale?y od u?ytkowania). Facet ch?opaka w komisie naci?ga, pr?buje mu wciska? jakie? g?wna, i jeszcze tutaj sobie temat do nabijania post?w zrobili?cie.

Zakius kolego powiedz mi po co Ci napi?cie zasilacza, itp. ? bo tego nie pojmuje ju? kompletnie.

napisa?em, ?e bez potrzeby poda? WEJ?CIOWE, kt?re znamy i bez tego(nie ma to jak spisa? najmniej istotn? informacj? z tabliczki znamionowej)
i ?eby sprawdzi? WYJ?CIOWE normalnym miernikiem bo czujniki na mobo daj? czasem dziwne wyniki

a wypuk?e kondensatory na mobo te? daj? czasem fajne efekty(inne ni? ?mier? mobo i piszczenie), mi na przyk?ad nie regulowa? obrot?w prawid?owo: gotowa? sie a wiatrak na minimum, po resecie rusza? na maxa, umar? dopiero ponad rok p??niej

Dzisiaj albo jutro kupuj? zasilacz 400V z du?ym wiatrakiem, kt?ry b?dzie wewn?trz komputera (co da ch?odzenie na procka). Dobry wyb?r?

I w?a?nie o to moje cudo:

Kupi?em za 85 z? w sklepie, starczy na Tibie ?

B??d na forum nie pozwoli? mi wcze?niej napisa? ?eby? pyta? przed zakupem. A szkoda. To co? jest na czarnej li?cie czyli zmarnowa?e? pieni?dze. Ale teraz ju? nic nie poradz? na to

Status
Zamknięty.
Back
Do góry Bottom