• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 19 Lut 2025:
    Noctalia (Open PvP) Ignitera (Open PvP) us_logo Xybra (Open PvP)

Moje pierwsze prace w RME.

Status
Zamknięty.

Rhagius

Active User
Liczba reakcji
3
Witam, na pocz?tku prosz? o wyrozumia?o?? jako ?e to moje pierwsze prace w programie RME. Ju? od dawna zacz??o interesowa? mnie mapperstwo.
Nigdy na to miast nie poci?ga?o mnie skryptowanie oraz tworzenie grafik.
No ale Mapperstwo mi si? bardzo podoba, bo ja w RL mam tak? wyobra?nie ?e mi si? nie mie?ci w domu, i musz? na komputer przelewa?.
Bardzo was prosz? o dobre rady oraz wskaz?wki, co do mapy - aby by?a lepsza.
Przestawiam wam m?j pierwszy projekt Hamachi Ots - "Talion Ots"
Wcze?niej ots by? Evolution, ale postanowi?em robi? map? od 0.
Staram si? nie robi? tych "Kwadratowych map" ciesz?cych si? z?? popularno?ci? w?r?d mapper?w.
Co do Talion Ots To b?dzie RPG Ots. - Exp z 30,25...
No wi?c czas na dawanie SS.
(Postaram si? szczeg??owo opisa? ka?dy ss)

Aktualnie - 27 Lipca 2010
jestem na ko?czeniu depozytu, i zaczynam robi? GM Island, w kt?rym to GM oraz tutorzy mi?o mog? sp?dzi? czas na dyskusjach co do prowadzenia ots.

Oto Screeny:
Depozyt. Na prawo od depozytu bacznie stoi donald, by sprzeda? troszk? po?ywienia tutejszym w?drowcom.
Pod depozytem, tam gdzie stoj? dwie ?awki jest miejsce gdzie Gm-Tutor mo?e sobie zasi??? i czeka?, a? np jaki? gracz podejdzie i zada pytanie dotycz?ce ots. Teleport natomiast prowadzi? b?dzie do GM Island.
Na ten teren z dwiema ?aweczkami b?dzie prowadzi? komenda teleportacji dost?pna dla tutor-god. Skorzysta?em z skryptu "S?owo - Teleport"
W depo wida? Helen?. Jest to Frodo, p?ci ?e?skiej. Sprzedaje ona ekwipunek pocz?tkowym graczom - Lina, ?opata, plecak. Jak i tym starszym graczom - Aol.

Depo pierwsze pi?tro:
tam b?dzie dalsza cz??? depozytu. Oraz Guild Master, tworz?cy gildie dla graczy. Na lewo od niego b?dzie domek - Depo House I.

Depo pi?tro drugie:
Nie mam poj?cia co mo?na tutaj doda?. jeszcze pomy?l?. - Macie jakie? propozycje? Tylko nie npc. Nie chce mie? w 1 miejscu all npc, bo uwa?am ?e to jest noobskie. Wol? by npc byli w r??nych miejscach miasta :)
A na prawo b?dzie kolejny domek - Depo House II.

Depo pi?tro trzecie:
tu b?d? domki Depo House III, IV, V i VI.

Depo z lotu ptaka:

GM Island - Czyli tam gdzie prowadzi teleport pod depo.
GM Island jest jeszcze niesko?czony, na razie znajduje si? tylko GM House- R?wnie? niesko?czone. (Musz? Doko?czy? pomieszczenia, doda? okna itp)
W GM House Tutorzy-God b?d? omawia? sprawy dotycz?ce ots.
o tam w sali gdzie jest 6 miejsc. tron - Hoster, miejsca obok - Gm a pozosta?e - Tutor - Senior tutor.
w GM house b?d? teleporty do najwa?niejszych miejsc w Mie?cie/ots.
z zamkni?tym pomieszczeniu znajduj? si? npc-skrypty. Czyli cleaner oraz Efekciarz. Czyta?em ?e inni robi? b??d daj?c takich npc np na dach domu.
to ja da?em na GM Island, i wg mnie to odpowiednie miejsce.
przed budynkiem GM House, wida? niedoko?czon? ?cieszk?. - Prowadzi? ona b?dzie do ogrodu.

To tyle. Jest godzina 01:13. Jeszcze dzi? po po?udniu zrobi? temple i zaczn? budowa? miasto. Pami?tajcie ?e jestem nowy w Mappowaniu, zw?aszcza w RME.

Co do GM island, to na razie nie oceniajcie, tylko dajcie jakie? rady, bo jak widzicie jest niesko?czony.

Odp: Moje pierwsze prace w RME.

No na pocz?tek to nawet dobrze, w sumie nawet kszta?t depo mi si? podoba cho? jest troch? kwadratowy, ale kompletnie ?le zrobi?e? wy?sze poziomy co wida? po screenie "z lotu ptaka" brzydko to wygl?da. Do tego dziwnie robisz natury, drzewka da?e? na samiutki brzeg.. co jest dziwne, i zrobi?e? troch? kwadratow? wysp?, chodzi mi o prawa stron? gdzie znajduje si? NPC i fontanna. ?adnie to wszystko opisa?e? i w sumie ciekawie, dobrze ?e na samym pocz?tku mapowania nie robisz samych kwadrat?w, wida? ?e wk?adasz w mapy du?o si?.. i tak trzymaj dalej.

Odp: Moje pierwsze prace w RME.

Postaram si? pozmienia? wy?sze pi?tra, natomiast prawa strona jest jeszcze niedoko?czona. Tam b?dzie miasto, ?cie?ka do temple itd.
No i napotka?em par? b??d?w...

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty.
Do góry