• logo_cipsoft
    Nowe serwery zostały otwarte 27 Paź 2025:
    Idyllia (Optional PvP) Hostera (Open PvP) us_logo Dracobra (Open PvP)

-Windows Vista Laptop wolno si? uruchamia i/lub wiesza

• Thread starter Thread starter Zbizu
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Z

Zbizu

Guest
Witam. Na pocz?tku od razu zaznacz? ?e nie wiem czego szuka? w google i u?ywa?em ju? hijacka(znam sw?j system i wiem co za co odpowiada wi?c usun??em wpisy kt?re nie powinny si? tam znale??), CCleanera oraz odkurzacza, zwalnia?em miejsce na dysku r?cznie, komputer utrzymuje temperatur? procesora ok. 60?C (dodatkowe ch?odzenie, podkre?lam ?e to laptop) problemem jest to ?e strasznie wolno si? uruchamia. Bios to chyba phoenix od siemensa, nie pami?tam jaka wersja, OS Windows Vista home basic. Komputer ma z 4 lata ale na wydajno?ci podupad? dopiero niedawno(jak ja przesiad?em si? na nowy komp a na tamtym ze 2 miechy brat pogra?). Po w??czeniu pasek wczytywania w momencie kiedy mo?na wej?? w biosa leci bardzo powoli, p??niej system operacyjny uruchamia si? r?wnie? powoli, dopiero gdzie? po 5-7 minutach od w??czenia komputer nadaje si? do pracy(czasami podczas tego si? zawiesza i trzeba uruchamia? go ponownie). Nie mam ?adnych plik?w przywracania systemu ale s?ysza?em ?e s? one jako? ukryte w komputerach z fabrycznym systemem operacyjnym(mam w nim viste od zakupu go ale nie do??czyli do niego p?yty). Je?li kto? ma jaki? pomys? ch?tnie spr?buj?.

Przy okazji chcia?bym podkre?li? ?e temat nie jest do oceny jaki mam system operacyjny w laptopie wi?c je?li zamierzasz napisa? tylko jaki vista to syf bez ?adnych porad to najlepiej w og?le si? nie wypowiadaj. Szkoda mi kasy na now? licencj? windowsa(mam win7 home ale jest ju? u?ywana na drugim kompie wi?c by mi wyskakiwa?o co? jakbym wzi?? na drugi), pirata nie b?d? instalowa?.

Our partners and their custom servers:

Odp: Laptop wolno si? uruchamia i/lub wiesza

Dzi?ki, start samego systemu przyspieszy?o ale dalej jako? wolno ten pasek rusza (tam co jest press f10 to enter setup i logo producenta laptopa) wi?c chyba nie chodzi o OS tylko co? z biosem

No wi?c tak, pierwsze rozwi?zanie, to takie w kt?re b?dziesz musia? zainwestowa?. Po pierwsze kupujesz (lub je?li masz) jak najwi?kszy pendrive lub dysk pendrajwo-podobny z jak najwi?ksz? pojemno?ci? i je?li masz za ma?o slot?w w laptopie musisz sobie zorganizowa? jak?? przej?ci?wk?. Teraz czekasz, a? uruchomi si? co? podobne do menu (autoodtwarzanie) i wybierasz przyspiesz m?j system. Co? takiego: (ja korzystam z 7 wi?c to mo?e inaczej wygl?da?, ale w tym samym miejscu powinna by? ta sama opcja.)

scaled.php

Otwiera Ci si? potem kreator w kt?rym my?l? sobie dalej poradzisz ale w razie problem?w pisz. To dzia?a, naprawd? przyspiesza system, jedyny problem w tym, ?e im bardziej masz "zasyfiony komputer" tym wi?cej TCmiejsca potrzebujesz.

scaled.php

A je?eli chcesz przereinstalowa? system i nadal mie? oryginalny, to nie potrzebna Ci p?ytka, wystarczy kod p?ytki kt?ry bardzo cz?sto jest naklejany na komputerze, to ?rednia odblaskowa naklejka z cyferkami i literkami, je?eli masz tak? to ?ci?gasz viste crack, gdy nast?pnie usuwasz z komputera codeloader i zast?pujesz go kodem z naklejki, nie jestem pewien do ko?ca czy to takie proste, ale jeszcze si? dowiem.

readyboost raczej odpada - mam pendriva 16gb(po przerobieniu na NTFS ma 14 z kawa?kiem) ustawiony na readyboost i nie by?o r??nicy przy uruchamianiu - miejsca na pami?? tymczasow? mi nie brakuje bardziej obci??one s? procesor(przy uruchamianiu) i karta graficzna(przy grach zdarza jej si? nie wyrabia?, crysis warhead to dla niej szczyt mo?liwo?ci pomimo najnowszych sterownik?w ekran robi si? czarny podczas gry i si? przycina, nie by?o to specjalnym problemem ale wiem ?e to ju? szczyt mo?liwo?ci tej karty, nie potrzeba tego rozwi?zywa? bo gr? przeszed?em, kart? graficzn? wykluczam raczej ze spadk?w wydajno?ci bo nic nowego nie by?o wgrywane do grafiki poza sterownikami kt?re by?y ju? d?ugo przed tymi spadkami wydajno?ci)

Pozostaje format wymiana procesora albo jakie? alternatywne wyj?cie jakie zaproponujecie

A spr?buj za?o?y? nowe konto u?ytkownika na komputerze i zaloguj si? tam przy czym b?dziesz wylogowany na swoim pierwotnym koncie. To samo?
@Down
Nie nie, nic. =)

Ostatnia edycja:

Nie, wtedy ju? szybciej idzie ale co ma wsp?lnego nowe konto z powolnym uruchamianiem si? komputera z sekwencji przed rozpocz?ciem uruchamiania systemu operacyjnego(wszystko co si? dzieje przed pojawieniem si? loga windowsa)?

Edit: dobra zamykam to wina nagrzewaj?cych si? podzespo??w - ch?odzenie nie dociera?o wsz?dzie.

Notka moderatorska:
Przenosz? do dzia?u "Rozwi?zane problemy" //Afrati

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Back
Do góry Bottom